Vatandaş gibi düşünen gözlükçüler de var!

Gözlükçülerden SGK'ya çağrı : "Vatandaş mağdur oluyor."

Vatandaş gibi düşünen gözlükçüler de var!
24 Nisan 2017 Pazartesi 10:00

“Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir” hükmünün, eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir” şeklinde düzenlenmesi mağduriyeti giderecektir.

Gözlük camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Ancak görmede 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenebilir.” hükmü gereği sağlık hizmeti sunumu yapılmaktadır.

Gözlük camları 0,25 diyoptri aralıklarla üretilir. Görme kalitesini ve keskinliğini bu kadar küçük değerler değiştirebilir. Kanımızca SGK’nın bu uygulamayı başlatmasındaki amacı tasarruftur. Sağlığın tasarrufu olmaz.

Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Kamu sağlığının korunması sosyal devlet olmanın gereğidir. Glokom ve katarakt sadece yaşlıların sorunu değildir. Doğumsal katarakt ve gelişimsel glokom birçok ülkede çocukluk çağı körlüğünün önemli nedenlerindendir. Erken müdahale kör edici hastalıkların bir çoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır.

Dünya çapında milyonlarca insan düzeltilmemiş kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir. Trafik kazaları azalır. Detaylı net görme, iş gücüne ve ülke ekonomisine 25–30 milyar dolarlık bir katma değer oluşturulabilir.

Yeterli görme keskinliği olmadan öğretim ve eğitim olmaz. Devletin yapmış olduğu sağlık yardımları bir anlamda göz sağlığı için koruyucu sağlık hizmeti görevi yapmaktadır. Toplumların eğitim ve kültür seviyelerinin gelişmesi, özetle çağdaş bir toplum olmak için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliği, TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir.

Yukarda açıkladığımız gerekçelerle, SGK, SUT’da gerekli düzenlemeleri acil olarak yapmalıdır. Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir” şeklinde yeniden düzenlenmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir.


Taylan Küçüker
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı


http://www.turkiyegazetesi.com.tr/anlat-derdini-feridun-agabeye/582618.aspx
http://www.erolkara.net/2014/10/vatandas-gibi-dusunen-gozlukculer-de-var.html?m=1
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.