Yılın en iyi göz yanılması görüntüleri!

İnsan algısına yönelik sorunları inceleyen ABD’li Nöral Bağlantıları Topluluğu (Neural Correlate Society) yılın en iyi göz yanılması görüntülerini belirledi.

Yılın en iyi göz yanılması görüntüleri!
09 Ekim 2017 Pazartesi 09:24

ABD’li Nöral Bağlantıları Topluluğu, düzenlediği bir yarışmayla yılın en iyi göz yanılsaması görüntülerini seçti. Birincilik ödülü Tel Aviv Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı parazit görüntülerine gitti. Görüntülerde yalnızca hareketlerden cisimlerin şekillerinin ve ne olduklarının fark edildiği gözleniyor.

İkincilik ödülü ise ABD’li Victoria Skye’ın yaptığı ‘Mavi Kafe Duvarı İllüzyonu’nun oldu. Görüntülerde çizgilerin, ışığın etkisi, renklerin kontrastlığı ve elmas desenlerinin farklı açılarda yer alması nedeniyle yamuk görüldüğü belirtildi.

Yarışmada üçüncülüğü ise ‘Dinamik Müller-Lyer İllüzyonu’nu yapan İtalya’dan Gianni A. Sarcone kucakladı.

Çizimde, doğru parçalarının başlarındaki ok uçlarının yönlerinin, uzunluklarının farklı görünmelerine neden olduğu anlaşılıyor.

İlk 10’a giren diğer görüntülerse şöyle:

Bu videoda, tüm noktalar aynı yöne dönse de farklı yönlere doğru hareket ediyorlarmış gibi görünüyor. Bunun nedeni yel değirmeni çizimindeki simetri, her dairenin dönüş miktarı ve görsel algılamadaki farklılık.

Bu videoda ise yakından bakıldığında bir yazı görülmüyor. Ancak uzaktan bakıldığında perspektif nedeniyle kumsalda ‘TILLA’ yazdığı anlaşılıyor.

‘Kısmi Kaybolma İllüzyonu’ isimli videoda da şekillerin aynanın önündeki duruş açıları değiştikçe farklı bölümleri kayboluyor.

‘Büyüme ve daralma’ illüzyonunda da, üçgen bölgedeki görüntüler, fondaki hareketlilik nedeniyle büyüyor veya daralıyor gibi görünüyor.

Kaynak : tr.sputniknews.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.