Reklamlar Kamu Sağlığını Olumsuz Etkiler!

Taylan KÜÇÜKER : "Gözlerimiz vücudumuzun dünyaya açılan pencereleridir."

Reklamlar Kamu Sağlığını Olumsuz Etkiler!
12 Nisan 2017 Çarşamba 09:49

Gözlerimiz vücudumuzun dünyaya açılan pencereleridir. Hayatı gözlerimizle algılarız. Öğrendiklerimizin %83'nü gözlerimizle sağlarız. Gözlük diyerek geçmeyin. Gözlük bir çift cam çerçeveden ibaret değildir. Gözlük çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.

Büyük sermaye zincirleri özellikle AVM'lerde faaliyet gösteren optisyenlik müesseseleri, sabah 10:00, akşam 10:00, 7 gün 84 saat faaliyet göstermektedir. 4857 sayılı iş kanunun 63. maddesi “genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir” hükmü amildir. Dolayısıyla, optisyenlik müesseselerinin haftada 6 gün çalışma düzenine göre mesul müdür optisyen/gözlükçünün günlük fiili çalışma sürelerinin 7,5 saat olması gerekir. Öte yandan 6301 sayılı öğle dinlenme kanunun 1. maddesi gereği “günde bir saatten az olmamak kaydı ile öğle tatili “verilmesi, haftada bir günde tatil olması gerekmektedir. İş kanununa aykırı çalışma saatleri ile haksız rekabet yapılıyor, kamu sağlığı olumsuz etkileniyor. 

Optisyenlik müesseselerinin açma kapatma (çalışma) saatlerinin iş kanununa göre Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmesi gerekir.

Büyük sermaye zincirlerinin güneş gözlüğü adı altında kural tanımaz DEFAKTO reklamları orantısız rekabet güçleri, haksız rekabetleri, halk sağlığını olumsuz etkiliyor. Reklamlarla yönlendirme yapılıyor talep yaratılıyor. Kısıtlı kamu sağlık harcama bütçesinde israfa neden oluyor. Reklam çok sayıda sağlık problemine sebep olur, kamu sağlığını olumsuz etkiler. Reklam mesleğimize olan güven ve saygıyı azaltır.

Optisyenlik müesseselerinde satışı yapılan tıbbi cihazlar yasa gereği, hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müessesesinde satışına izin veriliyor.

TIBBİ CİHAZ SATIŞ, REKLAM VE TANITIM YÖNETMELİĞİ, 15 Mayıs 2014 Perşembe günü 29001 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. . Bu yönetmeliğin amacı tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz. Cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya İnternet üzerinden satışı yapılamaz.

Gözlük çerçevesi, gözlük camı her türlü kontak lens (kozmetik ve numaralı) tıbbi cihazdır. Yasa gereği hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satılabilen ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen geri ödeme kapsamında, tıbbi cihazdır.
 
Eczaneler ilaç dışı reklamı yapılan çok sayıda ürünlerde satar. Eczacılar meslek kanunlarına göre hiçbir şekilde reklam yapmazlar. Optisyenlik müesseselerinde de reklamların, çalışma saatlerinin Eczanelerde olduğu gibi düzenlenmesi gerekir. Özetle meslek kanunumuzun revizyonu şarttır.
 
 
Taylan KÜÇÜKER
Ege Gözlüklüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.