Halk sağlığı adına mesleki endişemiz var!

"Endişelerimiz ticari değil, halk sağlığı adına meslekidir."

Halk sağlığı adına mesleki endişemiz var!
20 Mart 2017 Pazartesi 10:18

Güneş gözlüğü uzun seneler moda, süs, aksesuar vb. amaçlı kullanılmıştır. Ama günümüzde UV radyasyonunun göz ve cilt üzerindeki zararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlanınca güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı, alışkanlıktan ve moda olmaktan çıkıp şuurlu olarak kullanılmaya başlandı.

Güneşten kaynaklanan (UV) ışınları, göz lensi ve retinasına zarar vermesin diye, çocukların ve erişkinlerin ilerideki görme bozuklukları ve başka göz rahatsızlıkları yaşamasın diye güneş gözlüğü kullanımı sağlığında konusu olmuştur. Bu sebeple Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı artık güneş gözlüğü ve koruyucu gözlükler hakkında düzenlemeler ve denetimler yapmaya başlamıştır. Ve gelinen nokta şudur. Optisyenlik müesseseleri dışında işporta, sosyete pazarı, parfümeri, market, bijuteri, benzin istasyonu vs. yerlerde satılan işporta sahte taklit güneş gözlüklerinin yapılması istenmektedir. Ama bunun denetim, kontrol ve takibi zabıta tedbirleri ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı eliyle yeterli olamamaktadır. Ve nihayet sahte güneş gözlükleri Türkiye’de bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür. Endişelerimiz ticari değil, halk sağlığı adına mesleki endişedir. O bakımdan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem sahte kaçak gözlüklerin satışına engel olmalı hem de güneş gözlüklerinin nerelerde satılabileceğini belirlemelidir. Güneş gözlüklerinin yasal bir düzenleme ile Sağlık Bakanlığı eli ile denetim ve kontrollerinin yapılması kamu sağlığının korunması amacıyla zorunlu hâle gelmiştir.

Saygılarımızla,
          
Taylan Küçüker
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı

Kaynak : 
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/anlat-derdini-feridun-agabey-e/595957.aspx


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.