Güneş gözlüğü renkli iki cam ve sıradan bir çerçeveden ibaret değildir!

Güneş gözlüğü, Türkiye’de bir halk Sağlığı problemine dönüşmüştür. Gözlerinizle kumar oynamayın. Göz ve görme sağlığınızı tehlikeye atmayın.  

Güneş gözlüğü renkli iki cam ve sıradan bir çerçeveden ibaret değildir!
30 Mayıs 2017 Salı 17:28

Türkiye’de güneş gözlükleri işporta da dâhil olmak üzere Sosyete halk pazarı, bakkal, market, benzin istasyonu, parfümeri, bijuteri, vb.. yerlerde satılmaktadır. İşporta gözlüğü halk sağlığı problemi ile ilgili Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı Taylan Küçüker'in yaptığı açıklama.

İyi bir güneş gözlüğünün uluslararası standartlara uygun üretilmiş olması gerekmektedir. Optisyenlik müessesesi dışında satılan güneş gözlüklerinin büyük bölümü hurda malzemelerden üretilmiştir. Bu güneş gözlükleri alerji ve cilt kanserine sebebiyet verebileceği gibi kolayca kırılabilen, kolayca tutuşup yanabilen, UV radyasyonunu absorbe etmediği için de gözde zamanından önce katarakt oluşumuna sebebiyet veren ürünlerdir. Trafik sinyalizasyon renklerini ayırt edemeyen bu güneş gözlükleri trafik kazalarına da sebebiyet vermektedir. UV radyasyonunun etkisi kümülatiftir. Bu neden güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması sürdürülebilir bir halk sağlığı için önemlidir. Çok büyük adetlerde ülkemize kayıt dışı olarak giren bu ürünler katma değer vergisi kaybına da sebebiyet vermektedir.

Sonuç olarak; güneş gözlüğü renkli iki cam ve sıradan bir çerçeveden ibaret değildir. Tüketiciler dışardan bakarak yada gözlemleyerek bu özellikleri asla anlayamazlar. Dikkat edilirse eğer bir profesyonel destek söz konusu değilse güneş gözlüğü alan tüketiciler arasında geçen konuşma genelde şöyledir “gözlük yüzüme yakıştı mı?”, ” camın koyuluğu yeterlimi?” bu sorularla tüketicinin ihtiyacına göre doğru güneş gözlüğü seçimi yapılamaz.

·         Lens görünür ışığın ne kadarını geçirmelidir?

·         UV tutma kapasitesi nedir?

·         Uluslar arası bir standarda göre üretilmiş mi?

·         Sağlam mı?, üretildiği malzeme kalitesi standardına uygun mu?

·         Gündüz araç sürerken kullanılır mı?

Çocuklar için işportadan temin edilen süs amaçlı sahte güneş gözlükleri göz sağlığı için son derece tehlikelidir.

Güneş gözlüklerinizi optisyenlik müesseselerinden faturası ve garanti belgesi ile birlikte almanız göz ve görme sağlığınız açısından önemlidir. 

Güncel yaşadığımız paradoksun sebebi, güneş gözlüklerinin denetim ve kontrolünün Çalışma Bakanlığında olmasıdır. Güneş gözlüklerinin denetim ve kontrolünün yasal bir düzenleme ile,TC Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi gereklidir. Güneş gözlüğü, Türkiye’de bir halk Sağlığı problemine dönüşmüştür. Gözlerinizle kumar oynamayın. Göz ve görme sağlığınızı tehlikeye atmayın.  

Taylan KÜÇÜKER

Eczacı Gözlükçü

Ege gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu

Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
TAYLAN KÜÇÜKER - 7 yıl önce
http://www.mysivas.com/gunes-gozlugu-renkli-iki-cam-ve-siradan-bir-cerceveden-ibaret-degildir-18848.html