Dr. Hakkı Gürsöz : Güvensiz ürünlerden piyasayı temizleyene kadar mücadelemiz bitmeyecek!

 TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, "Denetim ekiplerimiz sürekli sahadan çuvallar dolusu numuneyle dönüyor. Onların analizlerini yapıyoruz." dedi.

Dr. Hakkı Gürsöz : Güvensiz ürünlerden piyasayı temizleyene kadar mücadelemiz bitmeyecek!
07 Nisan 2017 Cuma 16:36

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından düzenlenen Tüketiciyi yanıltıcı Reklam/Pazarlama ve Satışlarla Etkin Mücadele Çalıştayı Ankara'da gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz’ün yaptığı çalıştaya; Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Profç Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Bakanlıklardan ve ilgili kurumlardan üst düzey yöneticiler katıldı. Toplantının il oturumunda TİTCK Başkan Yardımcısı Fatih Tan ve Kozmetik Denetim Daire Başkanı Sevil Azak Sungur TİTCK uygulamalarını anlatan sunumlarını gerçekleştirdi.

TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ilaç tıbbi cihaz ve kozmetik ürünler grubunda düzenleyici ve denetleyici görevi yerine getirdiklerini söyledi. Geçen yılki önleyici ve tedavi edici ilaçların tüketimine ilişkin bilgi veren Dr. Gürsöz, şöyle devam etti. :”Geçtiğimiz yıl 2 milyar 100 milyon kutu ilaç tükettik. Nüfusumuzu bölecek olursak, yıl boyunca kişi başı 26 kutu ilaç tüketiyoruz. Kamunun yılda yaklaşık 23 liraya varan ilaç harcaması var. Cepten yapılan ilaç harcamaları, yatan hasta harcamaları ile beraber bu rakam 25 milyar Türk lirasına ulaşıyor. Bunun üzerine kozmetik ve tıbbi cihazı da eklediğimiz zaman 40 milyar liralık bir Pazar büyüklüğü karşımıza çıkıyor. “Tıbbi cihazlarında sağlık hizmeti sunumunda çok önemli araçlar olduğuna işaret eden Dr. Gürsöz, sistemde kayıtlı 5 milyon farklı türde tıbbi cihaz malzemesi olduğunu bildirdi. İlacın klinik çalışmalarından üretimi, taşınması, depolanması ve eczanelerde satılmasına kadar her adımı kontrol ettiklerini belirten Dr. Gürsöz, tıbbi cihaz ve kozmetikte de aynı ilaç gibi üretim yerlerinin denetiminden her aşamasının kontrolüne doğru gidildiğini söyledi.

Etkin Piyasa Denetimi ve Gözetimi

TİTCK Başkanı Dr. Gürsöz, ilacın çok sıkı denetim ve kontrol altına alınması ile tedarik zincirini yüzde yüz güvence altına aldıklarını vurgulayarak : “Üretiminden hastaya ulaşama kadar bizim tedarik zincirimiz yüzde yüz güvenli diyebiliyoruz. Bunu rahatlıkla konuşabilen dünyadaki yegane ülkeyiz. Biz bu kadar sıkı takip etmeye başlayınca normal mecranın dışına çıktı ve internet ortamına kaydı. Biz mücadele ediyoruz ama başkaları da boş durmuyor. Onlar da çalışıyor.40 milyar liralık bir Pazar büyüklüğü olunca, birirlerinin de iştahını kabartıyor.Bu kadar büyük çekim  alanı oluşturuyor. Normal yolu güvenli hale getirdik, kapattık ama internet üzerine kaydı” diye konuştu. Belli ürünlerin, kaçakçıların gözdesi haline geldiğini dile getiren Dr. Gürsöz, kaçak yollarla yurt dışına götürülüp uyuşturucu tacirlerince kullanılan ürünler bulunduğunu söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, emniyet ve savcılıkların da iş birliği ile bu konuda da etkin bir mücadele yürüttüklerini ifade eden Dr. Gürsöz, şu bilgileri paylaştı : “İlaçta şu anda bizim mücadele anlamında normal tedarik zinciri ile bir sıkıntımız yok. İnternet yolunu tıkamamız gerekiyor. 2016 yılı içerisinde internet üzerinden ilaç sattıklarını tespit ettiğimiz bin 309 siteye erişimi engelledik. 209 internet sitesi hakkında da cumhuriyet savcılıklarımıza suç duyurusunda bulunmuşuz. Tıbbi cihaz ve kozmetikteise etkin piayasa denetimi ve gözetimi yapmaya çalışıyoruz. Denetim ekiplerimiz sürekli sahadan çuvallar dolusu numuneyle dönüyor. Onların analizlerini yapıyoruz. Eğer güvensiz bulursak derhal toplatıyoruz. Piyasa denetimimiz geçen yıl zirveye ulaştı ve bu yıl onun da üzerine çıkmayı hedefliyoruz.Güvensiz ürünlerden piyasamızı, alanımıız temizleyene kadar mücedele bitmeyecek.”

“5 bin 56 siteyi kapattık”

TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, 663 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile sağlık beyanlı ürünlere ilişkin görevinin de kurumlarına verildiğini hatırlattı. “Bir şeyi iyileştiririz, sizi bundan korur, tedavi eder, her derde deva” şeklinde beyanların, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun alanına girdiğini ve bu bilgilerin halkı yanıltıcı bir sağlık beyanı anlamına geldiğini ifade eden Gürsöz “Bizim mücadelemizin en yoğun sürdüğü yer burasıdır. Herkes hekimlik iddiasında, “Benim bu ürünüm şunu düzeltir, tedavi eder, her derde devadır.” Sloganlarıyla reklam yapan 5 bin 56 internet sitesine erişimi engelledik. İki yıl önceye gidin, internette bunların reklamından geçilmezdi” dedi. Dr. Gürsöz, erkekler ve kadınlar için de bazı reklamların istismar alanı oluşturduğuna işaret etti.
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.