Çift görme (diplopi) nedenleri nelerdir?

Çift görme, baş dönmesi, hatta bazen mide bulantısı yapan çok rahat­sız edici bir durumdur. Bazen hasta için durumu tanımlamak bile zor olur. Bazen de durumdan ...

Çift görme (diplopi) nedenleri nelerdir?
27 Eylül 2016 Salı 08:59

Çift görme, baş dönmesi, hatta bazen mide bulantısı yapan çok rahat­sız edici bir durumdur. Bazen hasta için durumu tanımlamak bile zor olur. Bazen de durumdan hoşnut olanlar olmaktadır. Örneğin bir hastam karısını çift gördüğü için hayatından çok memnundu; “karımı çok seviyo­rum, keşke onu daha da çok görsem” diyordu.

Çift görme nasıl olur?
Gözlerden birinin kaslarının veya sinirlerinin çalışmasında sorun varsa, bir göz bir yere bakarken diğeri başka yere bakar. Her ikisi beyne farklı görüntüler ileteceği için beyinde çift görme meydana gelir. Bu yan yana da üst üste de olabilir. Tam net görememe, odaklayamama şeklinde de hissedilebilir.

Çift görmeye neden olan hastalıklar nelerdir?
Oldukça fazla sayıda hastalık çift görmeye neden olan kas veya sinir sorununa yol açabilir.
1. Örneğin, ileri yaşlarda beyin damar tıkanıklıkları göz sinirlerini tutarak bir çeşit inme yapabilir. Şeker hastalığı veya yüksek tansiyon, damar sertliği gibi nedenler bu açıdan önemlidir.
2. Gençlerde sinirlerde geçişin bozulmasına yol açan miyelin kaybı deni­len durum (ör; Mültipl Skleroz) çift görmeye yol açabilir.
3. Her yaşta kas zayıflığı hastalıkları (ör; Miyasteni Gravis) çift görmeye yol açabilir. Burada özellik, çift görmenin sabah daha az, akşama doğru daha fazla olmasıdır.
4. Her yaşta guatr hastalığı da hem gözde büyüme hem de beraberinde çift görme nedenidir.
5. Ama asıl önemli olan, her yaşta çift görmenin bir göz arkası veya beyin tümörünün habercisi olabilmesidir.

Çocuklarda çift görme olur mu?
Olabilir ama kısa sürer. Çünkü beyin çift görmeden çok rahatsız olur. Görüntülerden birinin derhal ortadan kaldırılmasını göze emreder, kısa sürede net oluşmayan görüntü ihmal edilir olur. 6-7 yaşından küçük çocuklarda bir tarafın tembelleşmesi, bünye tarafından sağlanır. Sağlıklı olmayan bu durum sadece ra­hatlatıcıdır.

6-7 yaşından büyüklerde çift görme olur mu?
Olur ve beyin bunu ihmal ederek ortadan kaldıramaz. Sadece kişi, tek görmeyi sağlamak için bazen başı çevirerek, bazen çeneyi indirerek veya kaldırarak adap­te olmaya çalışır. Bazen de tek gözü kısmak aynı işi görebilir. Ama bu hareketle­rin tümü sonuçta baş, boyun, sırt veya göz ağrısı doğurabilir.

Çift görme nasıl tedavi edilir?
Nedeni bulunur ve tedavi ona göre planlanır. Ama çift görme sorunu geçene kadar prizmalı gözlükle çift görme düzeltilebilir veya kayan gözün önüne herhangi bir gözlüğe hafif görmeyi bulanıklaştıracak beyaz plaster yapıştırılarak beklenir. Plaster, ne tamamen görmeyi kapatacak kadar koyu olmalı ne de çok şeffaf olmalıdır. Plasterin, önce bir gözün, sonra çıkarıp diğer gözün önüne yapıştırılması gerekmez, çünkü gözde 7 yaşından sonra tembellik gelişmez. Ancak eğer hasta 7 yaşından küçük bir çocuksa o zaman taraf değiştirmek gerekir. Çift görmeyi engellemek için gözün direkt üzerine kapama yapmamak gerekir, gözü kapamak enfeksiyonlara daveti­ye çıkarabilir. Sadece çift olan görüntüyü bulanıklaştırmak yeterlidir.

Kaynak : saglikbilgisi.gen.tr

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali - 5 yıl önce
14 yaşındayım tek gözümle baktığım zaman çift olmuyor sol gözümle bakınca çift görüyorum ama hiçbiryerimde ne ağrı ne bulantı ne bişey var şükürler olsun ki önemli bişey midir
Avatar
Zübeyde - 5 yıl önce
Eşim beyin ameliyatı oldu ameliyattan sonra çift görmeye başladı bu nasıl tedavi olur geçicimidir bu durum
Misafir Avatar
Optik Gazete - 5 yıl önce @Zübeyde
Sayın Zübeyde hanım, eşinizin çift görme rhatsızlığı için en kısa zamanda uzman bir göz hekimine müracaat etmeniz gerekir, sağlıklı günler dileriz
Avatar
Mehmet deniz - 5 yıl önce
3 hafta önce darbe sonucu çift görüyorum doktorlar 6 aylık bekleme ve iac tedavisi uygulayacaklar.baska birşey yapabilirmiyim çok korkuyorum boylemi kalacak diye
Avatar
Semih - 5 yıl önce
Korkuyorum herşeyi iki tane görüyorum
Avatar
Selma - 5 yıl önce
Merhaba sag gözümde göz tembelligi ve içe kayma mevcut ayni zamanda çift görüyorum.prizmatik gözlük çift görmeyi ve kaymayi kalici olarak tedavi edermi.yoksa sadece gözlük takili oldugundami düzelme saglar
Avatar
Yahya - 5 yıl önce
Bir haftadır basım agriyordu çift görmeye başladım göz doktoruna mı gideyim yoksa nöroloji yemi
Avatar
Nesrin - 4 yıl önce
Çift görme sorunu yaşıyorum ve hayatımı zorlaştırıyor doktorlar nörolojk diyor tedavisi nasıl olur
Avatar
Büşra - 4 yıl önce
Uzağa bakınca çift görüyorum ilk baktığımda tek oluyor sonra oraya odaklanınca çift oluyot yakına bakmada sıkıntı yok miyop ve astigmatım da var gözlük kullanıyorum.