Yenidoğan Bebeklerde Göz Taraması!

Yeni doğan bebeklerde göz taraması ne zaman yapılır sorusunun net yanıtı “hemen” olacaktır.

Yenidoğan Bebeklerde Göz Taraması!
03 Mart 2017 Cuma 09:38

Anne ve babalar ilk aydan itibaren bebeğin göz teması kurup kuramadığını gözlemeleri gerekmektedir. Bebeğin gözlerinde görülebilen bir anormal durum varsa hemen doktora başvurmak gerekir.

Erken teşhis çocukların göz sağlığı için çok önemlidir. Bebeklerin göz kontrolü, göz merceklerinin genişletilmesi ile aletler ile gözün arka ve ön bölümlerinin kontrol edilmesi biçimiyle gerçekleştirilir.

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Takibi
Özellikle prematüre doğumların ilk ay göz hekimi kontrolüne girmesi gereklidir.

Normal doğumlarda ise ilk ay sonrası ve 6. Ayda yapılan göz tembelliği kontrolü sonrası herhangi bir sorun yoksa 1,5 sene sonra ayrıntılı kontrolden geçmelidir.

Küçük yaşlarda gözde iki grup halinde rahatsızlıklar toplanabilir. Birinci grup, nadir görülen ve bebeğin yaşamını çok etkileyen hastalıklar, ikinci grup ise sık görülen yine görmeyi bir ölçüde etkileyen rahatsızlıklar olarak tanımlanabilir. Göz tembelliği, göz kayması, gözyaşı kanalı tıkanıklığı sık görülenlere, tümör, katarakt, tansiyon, yapısal anormallik gibi rahatsızlıklar da nadir görünen gruba örnek verilebilirler.

Göz rahatsızlıklarının bazıları kalıtsal özelliklere dayanabiliyor olsa da bir kısmı doğuştan kaynaklı, bazılarıysa okul dönemi başlayınca oluşan sorunlardır. Kendileri de göz sorunu yaşayan ebeveynlerin daha hassas tutumu bu noktada anlaşılabilir, gerçekçi bir tutumdur.

Okul öncesi çocukların göz sorunlarının fark edilmesi zor olabilir. Işıktan rahatsız olma, eşyaları görmek için çok yaklaşma, sık sık düşme gibi belirtiler birbirini takip ediyorsa o zaman şüphe etmek ve durumu bir göz doktoruyla paylaşmak gerekir. Sorunlar erken fark edilemezse kalıcılaşacaktır. Bu yüzden 2 ile 4 yaşları arasında çocukların göz doktorunun kontrolünden geçmesi çok gereklidir. Örneğin göz tembelliği gözde kayma yoksa fark edilmeyebilir. Erken teşhisi halinde olumlu sonuç alınacaktır. Geç kalınır ve çocuk gelişimini tedavi olmadan tamamlarsa, o noktadan sonra sorun kalıcılaşacaktır. Yine gözyaşı kanalı tıkanıklığı çocuklarda çok görülen problemlerden biridir. Kendiliğinden düzelmesi beklenir ancak ilk yaş dolduğunda sorun devam ediyorsa çok basit bir uygulamayla sorun çözülür.

Kaynak : kontaktlensim.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.