Milyonlarca görme engelli için yeni umut: Biyonik göz-beyin implant’ı!

Dünyada 1.5 milyon insanda “gece körlüğü” var!

Milyonlarca görme engelli için yeni umut: Biyonik göz-beyin implant’ı!
27 Eylül 2017 Çarşamba 09:20

Bilim insanları yıllardır görme engelliler için implant geliştirmeye çalışıyorlar ancak sınırlı bir başarı elde ettiler. Şimdi, belli bir körlüğe sahip insanlara kısmi görüş sağlayan dünyanın ilk ticari suni retinanın üreticisi olan Second Sight, hastaya görme düzeyini daha fazla geri kazandırmak için tasarlanmış bir beyin implant’ına yönelik klinik denemeler başlattı. Şirket, beynin yüzeyine yerleştirilen bir dizi elektrotun kısmen veya tamamen göremeyen insanlara sınırlı görme sağlayıp sağlamayacağını test edecek. Yeni cihaz işe yararsa, bir ya da iki gözünü kaybetmiş olanlar da dahil, dünyada milyonlarca görme engelli hastaya yardımcı olabilecek.

Orion adı verilen cihaz, şirketin mevcut Argus II adlı biyonik gözünün, bir kamera ve harici bir işlemci ile donatılmış bir çift gözlüğü içeren değiştirilmiş bir versiyonu. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Baylor Tıp Fakültesi ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi olmak üzere 5 hastayı kapsayan küçük bir çalışma için şirkete koşullu onay verdi. Second Sight, cihazın daha fazla test edilmesine ve araştırmaya başlamadan önce bazı soruların yanıtlanmasına ihtiyaç duyuyor ancak ekim ayında hastaların kayıt altına alınması ve yılın sonuna kadar ilk implant’ını yerleştirmeyi umuyor.

Dünyada 1.5 milyon insanda “gece körlüğü” var

Biyonik göz olarak da bilinen üç cihazla, “tavuk karası” olarak da bilinen “gece körlüğü” adlı genetik göz rahatsızlığı olan hastaların görüş yeteneğinin geri getirilmesi amaçlanıyor. Fotoreptör olarak adlandırılan ışığa duyarlı hücreler, gözün arka tarafını kaplayan doku zarı olan retinada parçalanırken hastalık dereceli olarak görme kaybına neden oluyor. 100 bini ABD’de olmak üzere dünyada yaklaşık 1.5 milyon kişide gece körlüğü hastalığı bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bu dünyada sayıları 39 milyonu bulan görme engelli  insanların küçük bir yüzdesini oluşturuyor.

Ancak Second Sight Yönetim Kurulu Başkanı Robert Greenberg, sadece 250 Argus II cihazını sattıklarını ve bu rakamın beklenenden daha düşük olduğunu söylüyor. Cihazın fiyatı yaklaşık 150.000 $ tutarında ve minimal görme yeteneği sağlıyor. ABD’de sadece 15 merkez bu teknolojiyi sunuyor ve şirket Second Sight yeni beyin implantı’nın çok daha fazla insan tarafından kullanılmasını umuyor. 

Kaynak: medikalakademi.com.tr

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.