Mavi ışık mucizesi!

Kanser, körlük ve diyabet tedavisinde

Mavi ışık mucizesi!
16 Şubat 2017 Perşembe 11:41

Fotofarmokoloji
Işığı kullanarak ilaçları aktive etmek diyebiliriz. Henüz çok yeni olan bu teknikle ilaçların bazı renk ışıklar altında etkinliklerinin arttığı tespit edilmiş ve farmakolojinin bu dalı doğmuş.

Özellikle kemoterapi ilaçlarını daha etkili hale getirmek için her yıl binlerce bilimsel çalışma yapılıyor ve sürekli gelişen teknikler bulunuyor . Bunlardan en dikkat çekicisi ise "Fotofarmakoloji" çalışmaları... Sonuçları Cell Dergisi’nde 9 Temmuz’da yayımlanan şaşırtıcı bir çalışmaya göre, hücre bölünmesi üzerinde etkili bir ilacın özellikle mavi ışık altında, komşu normal hücreler etkilenmeden, kanserli doku üzerinde daha aktif hale geldiklerini tespit etmişler. Mavi ışık altında, ilaçların fotostatinler adı verilen bileşenleri aktifken, karanlıkta pasif olduğu tespit edilmiş. Ayrıca mavi ışık altında komşu hücreler etkilenmeden hedefe yönelik tedavi de başarı sağlanmıştır ve bazı ilaçların etkinliğinin 250 kata kadar arttığını da tespit etmişlerdir.

Şu anda çok yeni olan fotofarmakoloji uygulamaları, gelecekte körlük, kanser, diyabet, antibiyotik direnci gibi hedefe yönelik tedavide başlı başına bir tedavi biçimi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Kaynak : eczacininsesi.com
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.