Lensle uyumanın tehlikesi!

Lensle uyumak Konjonktivite Sebep Olur Mu? İşte ayrıntılar...

Lensle uyumanın tehlikesi!
17 Şubat 2017 Cuma 10:36

Konjonktivit, göz kapaklarının enflamayonu ya da enfeksiyonudur. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.

Kontak lens takılırken, çıkarılırken veya temizlenirken ellerin temiz olması önemlidir. Bu sayede bakteri ve virüs gibi zararlı organizmalar gözle temas etmezler. Lens bir yere koyulduğunda yüzeydeki tüm mikroplar göze girip çoğalabilirler. Kontak lenslerin gözde kalma süresi arttıkça, gözün bunlara maruz kalma süresi de artar.

Konjonktivit öncelikle gözün kapağında ve gözün beyaz bölgesinde kızarıklığa yol açar. Öncelikli belirtisi budur. Ayrıca göz kapakları boyunca çapaklanma oluşabilir. Diğer sık görülen belirtiler arasında görüşün netliğini kaybetmesi, gözün ağrıması, göz yaşı üretiminin artması, gözün veya çevresinin kaşınması, ışığa hassasiyet ve gözde yabancı bir madde varmış gibi hissedilmesi bulunur.
Konjonktivit ortaya çıktığında, eğer sebebi bakteriyel bir enfeksiyon ise, tıbbi tedavi alınmalı, antibiyotik içerikli göz damlaları kullanılmalıdır. Konjonktivite yol açan diğer faktörler ise, göz kendi kendine iyileşmeye bırakılabilir.

Ancak kişi kendine bakım yapabilir. Bakım yöntemlerinin arasında olan soğuk bezle kompres yapmak hastalığın birçok belirtisinin azaltılmasında yardımcıdır. Enfeksiyon sürerken kontak lens kullanmak önerilmez. Kişiler konjonktivit görülmeden önce takarak uyudukları lensleri çöpe atmalıdırlar. Kızarıklık kaybolana kadar gözlük kullanımı önerilir.

Konjonktivit ortaya çıktıktan sonra diğer lenslerin veya lens kaplarının da mikropla kirlenmemesi için önlemler alınabilir. Bakterilerin ölmesi için lens kapları su ve sirke karışımı ile yıkanabilir. Mümkünse lens kabı çöpe atılmalı ve yeni steril bir kap kullanılmalıdır. Lenslere, lens solüsyonuna, kaba ve gözlere dokunmadan önce eller iyice yıkanmalıdır. Eğer konjonktivit sürekli yaşanıyorsa, lensler uzun süre takılan türlerden bile olsalensle uyumak önerilmez.

Konjonktivite lensle uyumak yol açsa bile bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır. Göze dokunmak ve daha sonra başka yüzeye dokunmak şeklinde bakteri kolaylıkla bulaştırılabilir. Doktor onayı olmadıkça çocuklar enfeksiyon sürerken okula gitmemelidir. Göz ürünleri, yüz havluları bu süre boyunca paylaşılmamalıdır.

Kaynak : milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.