Hintli Kızın İcadı, Göz Doktorlarını Şaşırttı!

Normal ekipmandan çok daha ucuz olan ve hızlı sonuç veren çözüm göz doktorlarını şaşırttı.

Hintli Kızın İcadı, Göz Doktorlarını Şaşırttı!
11 Ağustos 2017 Cuma 09:35

Şeker hastalarında körlüğe neden en büyük sebep diyabetik retinopati, şekerden dolayı etkilenen damarların oluşturduğu retina bozukluğunun bir sonucu. Bunun erken teşhisi önemli ve hastanelerde yer alan özel ekipmanlarla yapılan birkaç saatlik kontrollerde tespit edilebiliyor. Bu kontrolü gerçekleştirme imkanı olmayan insanlar var. Dedesi şeker hastası olup gözleri bozulan Kavya Kopparapu ve arkadaşları, üç boyutlu yazıcıdan bastıkları parçaları ve lensi birleştirip akıllı telefon kamerasıyla kullanarak tespit etmenin yolunu açtılar.

Normal ekipmandan çok daha ucuz olan ve hızlı sonuç veren çözüm göz doktorlarını şaşırttı. Ufak bir şehirde yaşayan 16 yaşındaki başarılı kız ve ekibi bu sistemle yeni bir cihazın önünü açtılar. Açıklamalarına göre yapay zeka sistemi kullanıp bunu eğitmek için makine öğrenmeden destek aldılar ve Ulusal Sağlık Veritabanında kayıtlı 34 bin retina fotoğrafını okutarak kendi yazılımlarını akıllı hale getirdiler. Bu bilgileri kullanan sistem, elde ettiği görüntüyü bilgi birikimiyle kıyaslayarak hastalığı kolayca teşhis edebiliyor. Eyeagnosis adı verilen yazılım, Mumbai’deki Jyot Göz Hastanesi’nde test edildi ve doğru sonuç verdiği onaylandı.

Kaynak :teknolojiduragi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.