Alcon'a Reklam Durdurma Cezası!

www.lenskullan.com adresli internet sitesinde yer alan tanıtımlar.

Alcon'a Reklam Durdurma Cezası!
09 Ağustos 2017 Çarşamba 16:41

www.lenskullan.com  adresli internet sitesinde reklam veren Alcon Laboratuvarları Tic. A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma ceza verilmesine karar verilmiştir.

Dosya No: 2016/3421
 
Şikayet Edilen: Alcon Laboratuvarları Tic. A.Ş.
 
Şikayet Edilen Reklam: www.lenskullan.com adresli internet sitesinde yer alan tanıtımlar.
 
Reklam Yayın Tarihi: 17.10.2016, 17.04.2017
 
Yayınlandığı Mecra: İnternet
 
Tespitler: www.lenskullan.com  adresli internet sitesinin 17.10.2016 ve 17.04.2017 tarihli görünümünde; “İndirimli kontak lenslerinizi almanın tam zamanı. Şimdi size özel %50 indirimden yararlanın. İndirim kuponunuzu seçtiğiniz optik mağazasına göstermeniz yeterli… İndirim kuponunuz için tıklayın. Optik mağazanıza gidin. İndirim kuponu için kayıt olun. Hemen Kontak lensinizin keyfini sürmeye başlayın!”;  “Benim ilk deneyimim… tahmin ettiğimden çok daha konforluydu” başlığı altında yer alan videoda; “İlk deneyimimde tabi ki gergindim… Gözlerimi kapattım, gözlerimi açtığım anda farklı biriymişim gibi hissettim. Kendimi özgür ve rahat hissetmemi sağladı. Kontak lenslerimle ilk deneyimim. Air Optix ile ilk deneyimim. Avrupa’nın en çok tercih edilen aylık kontak lensi Air Optix’i kullanan kişilerin %85’inde gün boyu konfor gözlenmiştir…” gibi ifadelere, “Dailies Total1” isimli ürüne ilişkin; “Kontak lenslerde fark yaratan bir dönem. Dailies Total1 kontak lenslerde, değişken su içeriği teknolojisine sahip ilk kontak lensi yaratmak için yenilikçi bir teknoloji kullanılmıştır. Bu ürünün benzersiz nefes alabilirlik özelliği, karşılaşabileceğiniz tüm güçlüklere rağmen günün sonuna kadar gözünüzün beyaz ve sağlıklı görünüşünü korumasına yardımcı olur... Dailies Total1 değişken su içeriği teknolojisi sayesinde yüzeydeki yüksek su içeriğiyle yüksek kayganlık ve nemlilik sağlar. Ayrıca, günün sonunda bile gözlerin sağlıklı görünmesi için piyasadaki günlük kullan at hidrojel lenslere kıyasla 3 6 kat daha fazla nefes alma özelliğine sahiptir… ”, “Air Optix Aqua” isimli ürüne ilişkin; “Benzersiz plazma yüzey teknolojisine sahip Air Optix Aqua kontak lensler 1.günden 30. güne kadar konforlu bir lens kullanımı sağlar. Üstelik lensleri gece geç saate kadar kullandıysanız ya da hassas gözleriniz olsa bile. Air Optix Aqua Avrupa'nın en çok tercih edilen aylık kullan at markasıdır…”, “Air Optix Night&Day Aqua.” isimli ürüne ilişkin; “…30 geceye kadar sürekli Air Optix Night & Day Aqua kontak lensleri kullanan hastalarda yapılan 3 yıllık bir çalışmada, Air Optix Night&Day Aqua’nın korneal sağlığı desteklediği gösterilmiştir. Air Optix Night & Day Aqua kontak lenslerinin oksijen çözünürlüğü yüksek lensler ve mevcut yumuşak kontak lensler içinde oksijen geçirgenliği en yüksektir…” gibi ifadeler kullanılarak miyopi/hipermetropi, astigmatizma, presbiyopi gibi çeşitli göz rahatsızlıkları için kullanılan lenslere ilişkin kampanya düzenlendiği ve tanıtımının yapıldığı tespit edilmiştir.

Değerlendirme/Karar: www.lenskullan.com  adresli internet sitesinin 17.10.2016 ve 17.04.2017 tarihli görünümünde bahsi geçen ifadeler kullanılmak suretiyle miyopi / hipermetropi, astigmatizma, presbiyopi gibi çeşitli göz rahatsızlıkları için kullanılan lenslere ilişkin kampanya düzenlendiği ve tanıtımının yapıldığı tespit edilmiştir.
 
Bilindiği gibi, Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği'ne göre münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamında olan cihazların reklamının yapılması yasak olup, bunların dışında kalan cihazların reklamına ilgili mevzuata uygun olmak koşuluyla izin verilmektedir. Bu bağlamda, anılan internet sitesinde geri ödeme kapsamında bulunan kontak lenslerin reklamının yapıldığı tespit edildiğinden söz konusu tanıtımların;
 
- Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğinin 15 inci maddesi,
 
- Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-b, 26, 28 ve 32 nci maddeleri,
 
- “Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar" başlıklı Yönetmelik Ekinin A-8 maddesi.
 
-  6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 61 inci maddesi hükümlerine aykırı olduğuna,
 
Buna göre, reklam veren Alcon Laboratuvarları Tic. A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.



 
KAYNAK:
261.Reklam Kurulu Basın Bülteni 
http://tuketici.gtb.gov.tr/reklam-kurulu/reklam-kurulu-kararlari 

20.06.2017 tarihli 261 Sayılı Reklam Kurulu Toplantısı Basın Bültenine buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.