'ÜÇÜNCÜ GÖZ' ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Görme Engelli Bireyleri Sevindirecek Proje

'ÜÇÜNCÜ GÖZ' ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
08 Haziran 2017 Perşembe 14:56

‘Üçüncü Göz’ isimli cihaz Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından Engelsiz Bilişim Projeleri dalında ödüle layık görüldü. 

Görme Engelli Bireyleri Sevindirecek Proje

Öğretim Görevlisi Ayşe Eldem’in doktora tezi kapsamında Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Başçiftçi ile birlikte geliştirdiği cihaz, görme engelli bireylerin özellikle yazılı metin okuma konusunda başka insanlara olan bağımlıklarını sonlandırmak, okuryazarlık oranını artırmak, görme engelli bireylerin sosyalleşmelerini sağlamak, farklı dil destekleri sayesinde daha çok sayıda görme engelli bireye ulaşabilmek ve dış ülkelere olan bağımlılıkları en aza indirebilmek amacıyla geliştirildi. 

Yerli üretim olmasının yanı sıra piyasada satılan cihazların fiyatlarına oranla oldukça düşük maliyetli olmasıyla da ön plana çıkan cihaz, geliştirme aşamasında TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Cihazla ilgili detayları paylaşan Öğretim Görevlisi Ayşe Eldem, cihazın herhangi bir belgedeki karakterlerin, hem Braille alfabesi olarak okunabilmesini hem de sesli olarak dinletilebilmesini sağladığını belirterek, “Cihazın iki farklı çalışma bölümü var. Birinci bölümde; sırayla harf, kelime, cümle ve paragraf çalışmaları yapılarak Braille alfabesinin öğretimi sağlanmaktadır. İkinci bölümde ise herhangi bir belge, tarayıcı aracılığıyla taranıp USB veya bluetooth bağlantı yöntemlerinden biri kullanılarak bilgisayara aktarılır. Elde edilen dosya üzerinde görüntü işleme adımları uygulanarak karakterlerin elde edilmesi sağlanır.” dedi.

Öğretim Görevlisi Eldem cihazın teknik özelliklerini anlatarak proje süresince kendisine destek veren herkese teşekkür etti. 

Kaynak: karamandauyanis.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.