TÜİK, 2016’ya ait Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerini açıkladı!

"Düzenli göz muayenesi, ölüm sakatlanma ve maddi kayıpları %30 oranında azaltır!"

TÜİK, 2016’ya ait Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerini açıkladı!
23 Haziran 2017 Cuma 11:35

TÜİK, 2016’ya ait Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerini açıkladı. Rapora göre, geçen yıl meydana gelen 1 milyon 182 bin 491 trafik kazasında 7 bin 300 vatandaş hayatını kaybetti. TÜİK’in iki yıldan beri ayrı olarak açıkladığı “kaza sonrası” ölüm vakaları bu yıl olay yerinde ölüm sayılarını geçti. Konu ile ilgili Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı Sn. Taylan Küçüker'in açıklamasını değerli okurlarımız ile paylaşıyoruz.

"Gözlerimiz vücudumuzun dünyaya açılan pencereleridir. Öğrendiklerimizin %83’nü gözlerimizle sağlarız. Yeterli görme keskinliğine sahip olmak, gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Çevreye verilen zararı önler.

Sürücüler araç kullanırken göz sayısız sinyal ve bilgi uyarıları alır. Tüm duyumların %90’ı görsel algılardır. Başka bir ifade ile görme yeteneği, lüzumlu kararların ve hareketlerin %90’ını etkiler.

Ülkemizdeki kazaların ekonomik maliyeti çok yüksektir. Yine resmi verilere göre her yıl meydana gelen trafik kazalarında 20 milyar ekonomik maddi kayıp ve çevre zararı meydana gelmektedir.

Trafik kazalarında kaybettiğimiz vatandaşımızın sayısı kurtuluş savaşında kaybettiğimiz şehit sayısından fazladır. 

Resmi açıklamalar incelendiğinde, trafik kazaları sebepleri olarak, aşırı hız, trafik kurallarına uymamak, hatalı sollama, hatalı şerit değiştirme, arkadan çarpma, alkol uyuşturucu kullanma, emniyet kemeri kullanmama, telefonla konuşma vs. olarak değerlendirilmektedir.
 
Yetersiz görmenin kazalar üzerindeki etkisinden hiç söz edilmez. Kazalara sebep olan en önemli faktör yetersiz görmedir. Gözlük kullanmak, yeterli görme keskinliğine sahip olmak trafik kazalarındaki maddi zarar kayıplarının ölüm, yaralanma ve sakat kalma oranlarının da azalmasını sağlar.

İSTAT (İtalya Devleti Trafik Kazaları Araştırma Enstitüsü)’nün 2008 yılı verilerine göre kazaların %59’unun doğrudan ve asıl sebebi,  Görme algılaması yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle görme düzeltme istemi olarak tanımlanan bir kesim, bu düzeltmeye ihtiyacı olan sürücünün bir göz hekimine, belli takvimlerde rutin görme (periyodik) kontrolüne tabi olması, yol ve trafik emniyetinin geliştirilmesi sürücülükte tecrübe ve yetenek ölçümlerini değiştirmekle kalmayıp aynı zamanda iyi bir GÖRME KESKİNLİĞİ dâhil olmak üzere, araç kullanımında fiziki uyumu da sağlama sonucunu verecek kesin (Somut) hareketlerin, ÜLKEMİZDE YOL EMNİYETİNİ geliştirecek, can ve mal kayıplarını azaltacaktır. 

Sağlık alanında ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin, tedaviye erişim ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın kişinin kendisinin sağlığını korumaya yönelik farkındalığı gelişmediği sürece başarılı olabilme şansı sınırlıdır. Bu nedenle toplumlarda sağlık okuryazarlığının artırılması gereklidir. İnsanlar görmenin kendi gördükleri kadar olduğunu zannetmekte ve araç kullanırken görmenin önemini ihmal etmektedir. Trafik kazalarında can ve maddi kayıplarının önlenmesinde tam ve net bir görüş son derece önemlidir.
 
EGE Federasyonu’muzun görüş ve önerisine göre: Araba kullanımında takılan genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri %8’den daha koyu olmamalıdır. İşporta Güneş gözlükleri trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını önler ve trafik kazalarına sebep olur. Uluslararası standartlara uygun üretilmiş sertifikalı güneş gözlüğü kullanmalarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması, işporta gözlüklerinin araç sürerken kullanımının yasaklanması, çerçeve hakediş süresinin 3 seneden 2 seneye düşürülmesi, 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir” şeklinde yeniden düzenlenmesi; İlkokuldan başlayarak tüm halkımıza, trafik kazalarında tam görmenin öneminin anlatılması için çalışmalar yürütmek, periyodik göz muayenelerinin önemini anlatmak, ÖLÜM SAKATLANMA ve maddi kayıpları, çevreye verilen zararı, %30 oranında azaltacaktır."


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı 

 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.