Taylan KÜÇÜKER : "Sağlığın Tasarrufu Olmaz!"

"Sağlık harcamaları her alanda misli ile artarken, gözlük ödemeleri %1,5'lardan, dramatik şekilde binde dörtlere kadar geriledi."

Taylan KÜÇÜKER : "Sağlığın Tasarrufu Olmaz!"
31 Mart 2017 Cuma 11:09

SGK yılda yedi milyon gözlük almaktadır. Tüm gözlükçülere bir yıl içerisinde ödediği tutar 350-400 trilyon civarındadır. 5-6 günlük ilaç ya da tedavi hizmeti tutarı kadardır.

Sağlık harcamaları içerisinde ilaç harcamaları ve tedavi hizmetleri giderleri hızla artmaktadır. Tasarruf deyince ilk akla gelen gözlük oluyor. Tasarruf sadece sürekli fiyatları düşürerek sağlanamaz. Koruyucu sağlık hizmetleri geliştirilmeden sağlık harcamalarından her zaman pahalı diye söz edilecektir.

Bir örnek vermek gerekirse; Şaşı bir çocuk 6 yaşına kadar 50 TL'lik basit bir gözlükle çoğu zaman tedavi edilebilir. Aksi takdirde cerrahi işlemin maliyeti ve riski daha fazladır. Tasarruf yapacağız derken sağlık harcamalarında misli ile fazla harcama yapılır.

SGK kozmetik cerrahi ve alternatif tıp dışında, sigortalılarının tüm sağlık hizmetlerinin bedellerini, sosyal devlet anlayışı içerisinde karşılamaktadır. Doğal olarak gözlük cam ve çerçeveleri için de sağlık yardımı yapmaktadır.

Nüfusumuz yaşlanmaktadır. Yaşlanan nüfusu üretimde tutabilmek için emeklilik yaşları artırılmaktadır. Sanayileşen toplumda daha keskin ve detaylı görme ihtiyacının karşılanması, üretim verimliliğini artırır, katma değer sağlar.

Koruyucu sağlık hizmeti, göz ve görme sağlığının korunması, körlüğe sebep olan hastalıkların erken teşhisi, körlüğün önlenmesi, eğitim ve öğretimde başarı, trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının azaltılması, okuma ve kültür seviyesinin yükseltilmesi, iş gücü verimliliğinin artması, özetle çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.

Tarih boyu gözlük eğitim ve kültürün sembolü olmuştur. Tasarruf adı altında bu hizmetlerin azaltılması sınırlanması ülkemizde faciaya dönüşür. Kaldı ki gözlük de ilaç gibi bir sağlık ve tedavi kapsamında değerlendirilen hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müessesesinde satılabilen ilaç ve tedavi kapsamında geri ödeme sisteminde bulunan tıbbi cihazdır.

Defakto yapılan reklamlar, geri ödeme sisteminde bulunan optik ürünlere talebi artırmakta kısıtlı sağlık harcamalarında israfa sebep vermektedir.

Çerçeve hakkediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi, cam numarası değiştiğinde ödeme yapılması, düşünülenin tam tersine sağlık harcamalarında tasarruf sağlayacaktır. Çünkü erken teşhis edilen körlüğe neden olan hastalıkların tedavisine imkân verecektir.

Kurumun ve devletin bütçesi elverdiği oranda hakkaniyet ve adalet ölçülerinde iyileştirmelerin sağlanması sosyal devlet olmanın gereğidir.
 
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
TAYLAN KÜÇÜKER - 7 yıl önce
Bildiğiniz üzere 20.01.2017 tarihinde, GSS Tıbbi Malzeme Dairesi Optik Şube Müdürü Sn. Dr. Murat Akın, GSS Sözleşme Uygulama Daire Başkanlığından Sn. Ecz. Nesrin Yılmaz Akın, TİTCK'dan Şube Müdürü Sn. İsmail Başyayla, ASSGM'den Müdür Sn. Dr. Hüseyin Korkusuz, Sözleşme Denetim Sorumlusu Sn. Dr. Münir Paylı ve Reçete Kontrol ve Ödeme Servis Sorumlusu Sn. Ecz. Güler Aybey'in katılımları ile İZMİR'de bölge istişare toplantısı yapıldı. Bu toplantıda aşağıdaki konular SGK yetkililerine sözcülerimiz tarafından iletildi. Bürokratlarımız bu konulardaki çalışmalarınızı tamamlayarak kendilerine ulaştırmamızı istediler.
BİZLER ÇALIŞMALARIMIZI ÇOK DETAYLI OLARAK TAMAMLADIK
KURUMUM BÜROKRATLARIMIZA KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE SUNACAĞIZ. SONUÇLARINI SİZLERLE PAYLAŞACAĞIZ .MESLEK HAKKI ,0.50 D RALIĞI,ÇERÇEVE HAKEDİŞ SÜRESİNİN 3 SENEDEN 2 SENEYE İNDİRİLMESİ ,ÇOCUKLARDA HAKEDİŞ SÜRESİNİN BİR YIL OLARAK DÜZENLENMESİ GİBİ ANA BAŞLIKLARI KAPSAMAKTADIR.