Optik ürünler maden suyu, kola cips değil ki reklamı ve e-ticareti olsun!

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Taylan Küçüker, gözlük reklamlarına tepki göstererek, "Optik ürünler maden suyu, kola cips değil ki reklamı ve e-ticareti olsun!" dedi.

Optik ürünler maden suyu, kola cips değil ki reklamı ve e-ticareti olsun!
30 Haziran 2017 Cuma 16:03

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Taylan Küçüker, gözlük reklamlarına tepki göstererek, "Gözlük, cips veya gazoz değil ki reklamı olsun. Gözlük mutlaka hekim reçetesine göre kullanılabilen sadece gözlükçü tarafından üretilebilen ve satılabilen bir sağlık gerecidir." dedi. Küçüker, "Bu reklamların sektörün gelişimine, bir yararı yoktur. Reklamı yapanın pazarını genişletir, talep yaratır, tüketimi artırır kamu zararı yaratır." ifadelerini kullandı. 

"Her türlü numaralı ve renkli lens, ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen, hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen uygulaması hekim tarafından yapılan tıbbi cihazdır. Reklamı ve internet üzerinden satışı yasaktır .Bazıları geri ödeme kapsamındadır.

İnternet üzerinden reklam, pazarlama, internet üzerinden yönlendirme 2 ADET aldığınızda 50 TL indirim, bu market-mağazacılık tarzı reklam ve tanıtımlar, haksız rekabet yaratır. Halk sağlığını olumsuz etkiler. Sağlık mesleği görünümünden uzaklaştır. Mesleğimizin saygınlığını ve güvenirliliğini azaltır. Etik bozulmalara sebep olur. Yukarıda izah edildiği gibi, Mesleki mevzuatımıza da aykırıdır. Optik ürünler maden suyu, kola cips değil ki reklamı ve e-ticareti olsun? İnsanın göz ve görme sağlığı üzerinden pazarlamacılık yapılamaz.

Optisyenler Avrupa kıtasının tamamında mülkiyet haklarını kaybetmişlerdir. Ülkelerin çoğunda ticaret mesleği olarak kurgulanmıştır. Birçoğunda da sağlık ve ticaret karma bir meslek olarak düzenlenmiştir. Özetle her ülke ekonomik imkânlarına ve vatandaşlarının sağlık ihtiyaçlarına göre sağlık alanında istediği düzenlemeyi yapabilir.

Ülkemizde optisyenlik, hekimlik, eczacılık gibi tam bir sağlık mesleği olarak düzenlenmiştir. Sağlık bakanlığının gözetim ve denetiminde faaliyet gösterir. Meslektaşları üniversitelerde optisyenlik programlarında eğitim alır.

Optisyenlik müesseselerini, TİCARETHANE ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen renkli ve numaralı her türlü Kontak Lenslerin” EMTİA, MAL“ olarak değerlendiren Tüccar bir zihniyet yaklaşımı sağlık mesleği mensubu olarak kabul etmemiz mümkün değildir.

Tartıştığımız konunun öznesi insan, insan sağlığı göz ve görme sağlığı özetle halk sağlığıdır.Ticaret değildir."

Eczacı Gözlükçü Taylan KÜÇÜKER

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu

Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.