Mikroskop Kamerası Göz Ameliyatında Depremi Kaydetti!

EGE Denizi'nde meydana gelen Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğündeki depremin yarattığı sarsıntı, Manisa'da Prof. Dr. Süleyman Sami İlker'in göz ameliyatında kullandığı mikroskop kamerası tarafından kaydedildi.

Mikroskop Kamerası Göz Ameliyatında Depremi Kaydetti!
29 Haziran 2017 Perşembe 16:10

EGE Denizi'nde meydana gelen Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğündeki depremin yarattığı sarsıntı,  Manisa'da Prof. Dr. Süleyman  Sami İlker'in göz ameliyatında kullandığı mikroskop kamerası tarafından kaydedildi. Yaşadığı ilginç anları anlatan Prof. Dr. İlker, deprem anında gözü görüntüleyen mikroskobun çalıştığını ve depremin yarattığı sarsıntının kaydedildiğini söyledi.

Ege Denizi'nde  İzmir'in  Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin yarattığı sarsıntı,  Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi'nde gerçekleşen göz ameliyatında kullanılan mikroskop kamerasına yansıdı. CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Göz Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman  Sami İlker, göz ameliyatındayken depreme yakalandı. 9 katlı hastanenin 2'nci katında saat 15.20'de katarakt rahatsızlığı olan hastanın ameliyatına başlayan Prof. Dr. İlker, ameliyatın yarısındayken depremin başladığını anlattı.

Yaşadığı ilginç anları aktaran İlker, deprem anında gözü görüntüleyen mikroskobun çalıştığını ve depremin anbean gözde yarattığı sarsıntının kaydedildiğini söyledi. O anları anlatan Prof. Dr. İlker, "Katarakt ameliyatına başlamıştık. Gözün içinde ameliyat devam ederken birden deprem başladı. Ameliyat mikroskop üzerinden kayıt altına alınıyordu. Depremin başladığını hissedince hafif bir depremdir diye düşünerek hareketsiz kaldım. Fakat giderek şiddeti artınca ameliyat ampulleri ve aydınlatmalar sallanmaya başladı. Yapacak bir şeyimiz yoktu, kaçacak bir durumumuz yoktu. Ameliyatın yarısında olan bir hasta bekliyordu" diye konuştu.

'İZLEYİNCE ÇOK ŞAŞIRDIM'

Deprem anındaki görüntüleri daha sonra izlediğini ve çok şaşırdığını kaydeden Prof. Dr. İlker, ameliyatı ise başarıyla bitirdiklerini dile getirdi. Hastanın ameliyat sırasında uyutulmadığını, sadece uyuşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. İlker, hastanın da depremi hissettiğini belirterek, "Deprem anındaki görüntüleri izlediğimde çok şaşırdım. Ben kayıt aldığımızı bile unutmuştum. Sonradan geriye dönüp hatırladığımızda fark ettim. Hem hasta sallanıyor hem de mikroskop sallanıyor. Ameliyat esnasında tesadüfen ilk defa böyle bir görüntü kaydedildi. Gerçekten ilginçti. Kaygılandık, ama deprem sona erince kaldığımız yerden devam ettik. Zor bir ameliyattı. Ama başarı ile sonuçlandı. Hasta da şiddetli şekilde depremi hissetmiş. Belki bugüne kadar binlerce ameliyat yaptım ama bugüne kadar böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Tamamen tesadüfen oldu. Depremin ciddiyetini ve şiddetini hem kendimiz yaşadık, hem de mikroskopla kayıt altına almak mümkün oldu. Ameliyat yaklaşık 20 dakika sürdü" dedi. 

Kaynak : sondakika.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.