Lenste bunlara dikkat!

İnternetten satın alınan kontak lensler yüzünden gözünüzden olmayın. Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, lensin ve solüsyonunun iyi bir marka olması ve reçeteyle alınması konusunda uyarıyor.

Lenste bunlara dikkat!
20 Şubat 2017 Pazartesi 09:51

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan; kontak lens çeşitlerini, kontak lens satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

SPORCULAR LENSSİZ YAPAMAZ

Gözlük yerine lens kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Bence lenslerle gözlüğe göre daha kaliteli bir görme ortaya çıkıyor çünkü lens göze daha yakındır. Gözlükte oluşan kırılmalar lensle birlikte ortadan kalkar. Sporcuların mutlaka lens takması gerekir. Bir futbolcu gözlükle spor yapamaz.

RENKLİSİ DE REÇETEYLE ALINMALI

Lenslerin bir başka kullanılış şekli ise kozmetik amaçlıdır… Özellikle kadınlar renkli lensleri sıklıkla kullanabiliyorlar ama bu lensler için de muayene gerekiyor. Daha önceleri renkli lensler marketlerde satılmaktaydı. Yapılan yasal düzenlemelerle bu yasaklandı. Doktorlara gelince… Hekimler sadece muayene yapmaktadırlar. Kontak lensler hekimler tarafından verilmemektedir. Sadece optik dükkanlarında reçeteli olarak satılmaktadır. Renkli lens bile alınacak olsa, tek bir gün bile takılacak olsa yine de reçetesiz satılması yasaktır.

TEDAVİ EDİCİ LENSLER DE VAR

Göz doktorları olarak tedavi amaçlı bazı lens çeşitlerini kullanıyoruz. Kornea tabakasının iltihap durumlarında, ödem oluştuğunda ve ileri derecede ağrı olduğunda tedavi edici kontak lenslerden faydalanırız.

40 YAŞ SONRASINA ÖZEL LENS

Özel lensler de var. 40 yaşından sonra yakını görme bozukluğu olanlarda hem yakını, hem uzağı görmek için çok odaklı lenslerden faydalanıyoruz. Böylelikle aynı lensle hem yakın, hem uzak görülebiliyor. Yani kişinin iki ayrı gözlük kullanmasına gerek kalmıyor.

LENS OLSA BİLE GÖZLÜĞÜNÜZÜ YANINIZA ALIN

Gözleri bozuk olup da gözlük kullanmak istemeyenler 13- 14 yaşından itibaren lens kullanmaya başlayabilir. Ancak önce doktora gidilmeli ve kişinin lens kullanmasında bir sakınca olup olmadığı kontrol edilmelidir. 
Lensler çıkarıldıktan sonra mutlaka özel solüsyonuna konulmalı ve bu solüsyonda saklanmalıdır.

YEDEK KAP BULUNDURUN

Gözde lens varken kızarıklık, kaşıntı, batma varsa hemen lensleri çıkarıp doktora gitmek gerekir. Gözde lens varken de göze toz kaçabilir, enfeksiyon kapabilir. Bu yüzden lens kullananların yanlarında mutlaka bir tane içi solüsyon dolu yedek kap taşıması gerekmektedir. 
Her lens takan kişi, yanında mutlaka gözlüğünü de taşımalı. Örneğin lensli bir şekilde araba kullanırken gözüne toz kaçan birisinin hemen lenslerini çıkarıp gözlüğünü takması gerekebilir.

TAKLİT MARKALARA DİKKAT!

Son zamanlarda internet üzerinden kontak lens satışları yapılıyor, internet sitelerine güvenmeyin. Taklit markalar var. Bunların üzerlerinde barkod olmuyor. 
İnternetten kontak lens satın alınması göz sağlığı açısından son derece sakıncalı. Bunlar gözde hassasiyete, alerjiye sebep olabildiği gibi korneaya zarar vererek körlüğe bile yol açabilir. Kontak lensiniz iyi bir marka olmasına ve optikten satın almaya özen göstermelisiniz. Alırken barkodunu ve son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz.

HAVUZA GİRERKEN LENS TAKMAYIN!

Lenslerle denize, özellikle de havuza girilmemelidir. 
Hava çok sıcak olduğu zaman nem daha fazla olur. Lens kullanırken kuruluk hissi oluşur. Böyle durumlarda suni gözyaşı kullanılması faydalıdır. Gözde lens varken tek dozluk gözyaşı damlası kullanılabilir.

UCUZ SOLÜSYON ALMAYIN

Lens kullanırken hijyen çok önemlidir. Özellikle takıp çıkarırken ellerin temiz olmasına çok özen gösterilmelidir.

Lensi saklamak için ucuz solüsyonlar tercih edilmemelidir. Kullandığınız kontak lens firmasının kendi solüsyonunu güvenle kullanabilirsiniz.

GECE UYURKEN MUTLAKA ÇIKARIN!

Gece- gündüz kullanılan lensler var. Bunlar tercih edilmemelidir. Lensler uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır. Lens kullananlar solüsyon ve kabını da her zaman yanında taşımalıdır. 
Lens solüsyonu ile birlikte verilen lens kapları, solüsyon bittikten sonra mutlaka atılmalıdır. Yeni solüsyon alınca lensi, kutudan çıkan yeni kabında saklamaya başlamak çok önemlidir.

İLK MUAYENE 3- 4 YAŞINDA YAPILMALI

Çocuklarda ilk göz muayeneleri, sorun varsa hemen, yoksa 3-4 yaşlarında yapılmalıdır. Okul öncesinde mutlaka genel kontrole gitmeliler. Eğer gözlük verildiyse, yılda bir kez, gözlük numarasının değişip değişmediğini öğrenmek için göz doktoruna gidilmeli. Gelişme çağında numara çabuk büyüyebilir.

40 yaşından sonra yakını görme sorunu olduğunda mutlaka yılda bir kez kontrole gidilmeli.

DİYABETTE GÖZ KONTROLÜ ŞART

Göz tansiyonu olan ve ilaç tedavisi alan kişilerin ise üç ayda bir göz tansiyonu ölçülmeli. Yüksek tansiyon hastalarının da yılda bir kez mutlaka göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir. 
Diyabeti olan hastalarda da, hastalık vücuttaki damarları tutar. Göz damarlarının yapısına bakarak hastalık hakkında fikir edinebiliriz. Diyabet hastalarının, göz damarlarında meydana gelen değişiklikler izlenerek gerekli erken tedavinin yapılabilmesi için yılda bir kez muayene olmaları gerekir.

EN AZ 2 YILDA BİR

Lens kullananlar için göz muayenesi sıklığı ne olmalı? Kontak lens ve gözlük kullananların da yılda bir kez kontrole gitmeleri gerekir. Gözle ilgili herhangi bir şikayette ise göz doktoruna hemen gidilmesi lazım. Bir şikayeti olmayanların da en azından iki yılda bir mutlaka göz doktoruna gidip göz tansiyonlarının ölçülmesi ve göz damarlarına da bakılan kapsamlı bir muayeneden geçmeleri iyi olur.

Kaynak : medyavizor.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.