İşte en sağlıklı güneş gözlüğü!

Güneş gözlüğü alacaksanız mutlaka okuyun! Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Raşit Tuncel güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

İşte en sağlıklı güneş gözlüğü!
13 Nisan 2017 Perşembe 11:49

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte güneş gözlüklerine olan talep artarken, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Raşit Tuncel, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

KOYU CAM DAHA İYİ KORUR MU?

Dr. Tuncel, güneş gözlüğünü güneşe maruz kalan herkese tavsiye ettiklerini belirtti. Güneş gözlüğü alırken dikkat etmemiz gereken en önemli konunun ultraviyole ışınlarını filtre edip etmediğini kontrol etmek olduğunu belirten Dr. Bülent Raşit Tuncel, “Ultraviyole ışınları güneşten yer yüzüne ulaşan zararlı ışınlardır. Ultraviyole ışınları A, B, C olarak üçe ayrılıyor. C ışınları atmosferde emiliyor ama ultraviyole A ve B ışınları dünyaya ulaşıyor. Ultraviyole A ve B ışınlarını filtre eden güneş gözlüğü kullanmazsak bu ışınlar gözümüze zarar verir. Cam koyuluğunun ultraviyole ışınlarını filtre etmede hiç bir önemi yoktur. Cam koyu olduğunda gözümüzü daha iyi korur diye bir şey yok. Bazen daha koyu cam kullanmak zararlı bile olabilir. Camların rengi önemlidir, kullanım şekline göre değişir. Günlük kullanım için kahverengi ve yeşil camları öneriyoruz” dedi.

güneş-gözlüğü-1.jp
AKSESUAR OLARAK DEĞİL SAĞLIK İÇİN

Güneş gözlüğünün sadece aksesuar olarak kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Dr. Tuncel “Güneş gözlüğü sağlık için kullanılmalı, bir aksesuar olarak düşünülmemeli. Aksesuar olarak kullanırken ultraviyole ışınlarını filtre etmeyen bir güneş gözlüğü kullanırsak zararlı bile olabilir. Göze gelen ışığı koyu renk cam azaltır ve eğer koyu renk cam güneşten gelen zararlı ışınları filtre etmiyorsa aynı zamanda da göz bebeğini büyüteceği için göze daha fazla ışık gelecektir. Zarar dahi verebilir. Aksesuar olarak kullanmak isteyenler, kaliteli, ultraviyole ışınlarını filtre eden bir güneş gözlüğü kullanmalı. Gözlük camlarında UV 400 yazan sertifika vardır. Burada bahsi geçen, 400 nanometre dediğimiz dalga boyu. Güneş gözlüğünün göze gelen insan sağlığı için zararlı olabilecek dalga boyundaki ışınları kesmesi çok önemlidir” diye konuştu.

Kaynak : sozcu.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.