Gözlük alırken gözünüzden olmayın!

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte güneş gözlüklerine olan talep tekrar artış gösterdi.

Gözlük alırken gözünüzden olmayın!
27 Nisan 2017 Perşembe 16:50

Bahar aylarında birçok alerjik göz hastalığı görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, hem güneşin zararlı ışınlarından korunma hem de alerjik hastalıklardan korunmak için kaliteli güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyor.

Yaz aylarında kontrolsüz bir şekilde ucuza satılan güneş gözlükleri, gözlerinizi güneşten korumuyor, aksine gözün zarar görmesine sebep oluyor. Konya’ya güneş ışınlarının dik açı ile geldiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selda Ulaşan Konya'lıların bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

POLARİZE TESTİNİ MUTLAKA YAPIN

Yaz geldi, güneş gözlükleri tekrar talep görmeye başladı. Gözlerimizi korumayı hedeflediğimiz güneş gözlükleri dikkat edilmediği takdirde göze ciddi zararlar verebilir. Kaliteli gözlüğü nasıl ayırt edebileceğimizi aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selda Ulaşan; “Sahte gözlükleri ayırt edebiliyoruz. Hastanın kendisi nasıl anlayabilir polarize camı? Bunun için deneme setleri var. Polarize camı test eden bir üründür. Bunları bir gözlük firması dağıtıyor. Çoğu gözlükçüde de bulunuyor. Bu testte sahte gözlükle baktığınızda yansımalar kaybolmuyor, orijinal gözlük ile bakıldığında ise bütün yasımalar ortadan kalkıyor. Bize hasta da getiriyor gözlük camını o zaman kendisine de bu testi yaptırıyoruz. İkincisi de gözlüğü alarak öğlen saatlerinde güneşe ve etrafa bakın. 5 – 10 dakika denemek lazım. Kendi gördüğü kadar net görebiliyorsa, güneşe rahatlıkla bakabiliyorsa, görüntü kalitesinde hiçbir değişiklik yok ise kesinlikle polarize camdır. Geçen senelere göre insanlar orijinal güneş gözlüğü kullanımında daha bilinçli hale geldiler. Gözlükçülerde artık bu konularda hassas davranıyor. Bu da olumlu bir gelişme.” şeklinde konuştu.

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ GÖZ ALERJİSİNİ ARTIRIYOR

Özellikle alerji sorunu yaşayan hastaların güneş gözlüğü konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Selda Ulaşan; “Güneş gözlüğünde ki amaç ışık yansımalarını ortadan kaldırmaktır. Eğer alınan gözlük bu yansımaları ortadan kaldırmıyorsa hastanın şikâyetlerinde herhangi bir düzelme olmuyor. Hastanın ışığa hassasiyeti olabiliyor. Hasta, bu hassasiyetin güneş gözlüğünden olduğunu düşünmüyor numaralarda mı bir oynama oldu diyor. Güneş gözlüğünü özellikle alerji hastalarına veriyoruz. Alerji rahatsızlıkları devam edebiliyor. Böylece bir damla kullanacağına üç dört damla kullanmak zorunda kalıyor. Daha fazla damla kullandığı zaman bu sefer kullandığı damlalara alerji gösterebiliyor. Bunun için güneş gözlüğü takmasını istediğimiz hastalar da kesinlikle bizim kontrol etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu işi gözlükçüye bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

NUMARALI GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANABİLİRSİNİZ

Numaralı gözlük kullanan hastaların bir kısmının numaralı güneş gözlüğünden haberdar olmadığını belirten Ulaşan; “Çoğu kişinin numaralı güneş gözlüğünden haberi yok. Öyle olunca hasta ile karşılıklı olarak konuşarak nerede sıkıntısı olduğunu öğrenip öneriyoruz. Bir de özellikle yaşlı bayanlar numaralı güneş gözlüğü takmak istemiyor. Küçük yerlerde yaşıyorlarsa, bunlar genelde köyler oluyor yanlış anlaşıldıklarını düşünüyorlar. Fakat özellikle oralarda yaşayanların takması gerekiyor. Bir de polarize cam eşittir siyah cam değildir. Burada yanılmalar oluyor. Polarize cam o üzerinde ki kaplama ile beraber gelen ışığın ters tepmesidir. Camın kendisi gri olabilir, açık yeşil olabilir, açık kahverengi olabilir, siyah olabilir. Bende özellikle siyah gözlük takmak istemeyenlere bunu anlatıyorum. Önemli olan polarize cam olması.” dedi.

HANGİ HASTALAR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKMALI

Hangi hastaların özellikle güneş gözlüğü kullanması gerektiğini anlatan Op. DrSelda Ulaşan; “Alerjisi olan hastalarda ve bu alerjisi yılda iki üç defa tekrarlayan hastalarda veya çok uzun süre alerji geçiren hastalarda. Birde alerji rahatsızlığı sonucunda gözde problem oluşmaya başlayan hastalarda kesinlikle güneş gözlüğü takmasını istiyoruz. Ayrıca gözün iç kısmında küçük et parçası bulunan hastalar var. Kesinlikle bu hastalarında güneş gözlüğü takmasını istiyoruz. Kuru göz hastaları da aynı şekilde. Kuru göz hastalığı da Konya’da yaşayanların neredeyse yüzde 80’ninde var. Çünkü kuru bir iklimde yaşıyoruz. Tablete bilgisayara çok fazla bakıyoruz. Çalıştığımız ortamlarda bulunan klimalar var. Bunların hepsi ortamı bozuyor. Ve sürekli ışığa maruz kalan işlerde çalışanlar. Mesela çiftçiler, taksi şoförleri gibi. Yaşlılarda sarı nokta hastalığı başlayanlar ve devam edenler. Bunların hepsi çok kaliteli güneş gözlüğü kullanmalı.” ifadelerini kullandı.

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SAĞLIKLI BİR GÖZÜ DE BOZABİLİR

Sahte gözlüklerin çoğunun güneş gözlüğü camı bile kullanmadığını belirten Ulaşan; “Güneş ışınları göze geldiğinde dediğimiz gibi rahatsızlıkların artmasına neden oluyor. Tedavisini engelliyor ve uzun bir sürece neden oluyor. Sağlıklı bir göz de sahte güneş gözlükleri yüzünden bozulabilir. Özellikle çocuklarda olabilir. Fakat çocuklar için satılan gözlüklerde bugüne kadar baktığımda çok büyük bir sıkıntı görmedim. Belki de firmalar bu sorumluluğu üzerine almayacakları içindir. Çocukların güneş hassasiyeti varsa otomatik olarak şapka öneriyoruz. Çocuğun gözünde problem ve alerjisi yoksa bile açık renkli gözlüyse ve teni de buğday rengiyse muhakkak güneş hassasiyeti olacaktır. Çocuklar 1 yaşından itibaren güneş gözlüğü kullanmalı. Bazı mağazalarda güneş gözlükleri satılıyor. Gidiyorsun kıyafetine uygun güneş gözlüğü alıp çıkıyorsun. Bunlar çok sıkıntılı. Onlar hatta güneş gözlüğü camı bile değil. Onlar kalın mika tarzında bir cam. Gözlüklerin zararı şu, onların çizilme olasılığı var. Bu nedenle sıkıntılılar. Sahte gözlükler güneş ışınlarını çok fazla bir şekilde toplayıp gözünün arkasına inanılmaz şekilde gönderiyorlar tarzında bir şey değil. Takmakla takmamak arasında fazla bir problem olmuyor. Ama hasta buna çok fazla güvenerek güneşe çok fazla bakıyor. “ şeklinde konuştu.

LENS KULLANANLAR DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKMALI

Lenslerin güneşe karşı koruyuculuğunun olduğunu ancak yine de güneş gözlüğü takılması gerektiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Selda Ulaşan; “Lens takanlarda kesinlikle güneş gözlüğü kullanmalı. Yeni çıkan lenslerde ultraviyole koruyuculuğu var. Eski lenslere göre yüzde 10 – 15 koruyuculuğu var. Fakat kontak lens takan kişilerde alerji olasılığı fazladır. Alerji olmasın diye gözlük takılıyor. Işığa karşı hassas olanlarda sırf güneşe karşı koruyucu olan yeni lensler çıktı. Lens kullananlar numaralı güneş gözlüğü takmayabilir. Çünkü lensi takıyor ve numarayı ortadan kaldırıyor. Böylece numarasız güneş gözlüğü takıyorsun. Hatta bazıları sırf numarasız güneş gözlüğü takabilmek için lens kullanıyor. Çünkü numaralı güneş gözlüklerinde her modeli alamıyorsun. Bu nedenle lens takıp istediği güneş gözlüğünü almayı tercih ediyor. Tabii yine orijinal güneş gözlüğü olmalı.” dedi. 

GÖZLÜK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Ulaşan; “Kolormatik camlar dışında alacağınız gözlüğü taktığınızda karşınızdaki kişi eğer gözlerinizi görebiliyorsa bu camlar yeteri kadar koyu değildir anlamına gelir ve bu camların güneşi ultraviyole ışınlarına karşı koruyuculuğu yeterli olamayabilir. Kenarlıklı güneş gözlükleri faydalıdır. Bu gözlükler elmacık kemiklerinden yansıyarak göze giren zararlı ışınları bloke eder. Yani çerçevelerin büyük olması gerekiyor. Böylece koruyuculuk artar. Kesinlikle sertifikalı ürün alınmalı. Böylelikle hem tüketici hakkını savunabilme şansı ele geçiriyor hem de üzerinde polarize camın yüzde kaç koruyuculu olduğu zaten belirtiliyor. Bir problem olduğunda da firmadan değiştirme de yapılabiliyor. Ayrıca, her pahalı olan iyidir denilemez ama ucuz gözlüklerin de bu özellikleri taşımama olasılığı çok düşüktür. İyi bir numaralı güneş gözlüğü 300 TL ile 500 TL arasında değişir. Tabanı 300 TL’dir, bundan daha düşük olanlarının çok kaliteli olduğunu zannetmiyorum.

Kaynak : yenihaberden.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.