Göz tansiyonunda erken teşhis çok önemli!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, göz tansiyonu yani glokom tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Göz tansiyonunda erken teşhis çok önemli!
09 Haziran 2017 Cuma 12:51

Glokom erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde sonucu görme kaybına kadar varabilen sinsi bir hastalıktır. Bu sebeple her yıl düzenli göz muayenesi olarak göz tansiyonu kontrol edilmelidir. Glokom, görme siniri hasarının oluştuğu bir dizi durum için kullanılan bir terimdir. Glokomun başlıca nedeni göz içindeki basıncın yüksekliğidir. Görme sinirinin dolaşımının bozulduğu, doku zafiyeti veya yapısal bozuklukların görüldüğü durumlarda görme siniri basınca daha duyarlı hale gelebilir ve basınç yükselmeksizin de hasar gelişebilir.

Glokom nedir, nasıl tedavi edilir? 
Glokom tedavisi göz sağlığı için yüksek önem taşımaktadır. Glokom (halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinir), sıklıkla 40 yaş üzerinde görülen, genellikle yıllar içerisinde ilerleme gösterip, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar veren bir hastalıktır. Glokomda görme kaybı oluştuğunda, geri dönüş şansı yoktur. Bu nedenle erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Erken tanı için dikkatli bir göz muayenesi şarttır. Merkezimizde dünyanın en son teknolojisine sahip cihazları ile donatılmış sistemler yardımıyla glokomun erken tanı ve tedavisi yapılmaktadır.

Glokomun belirtileri ve riskleri nelerdir?
Göz tansiyonunun belirtileri arasında sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halka görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı hissedilmesi sayılabilir. Glokomun riskleri arasında ise ailede glokom öyküsünün olması (genetik yatkınlık), 35 yaşın üzerinde olunması, şeker hastalığı, şiddetli kansızlık veya şoklar, yüksek-düşük sistemik kan basıncı (vücut tansiyonu), yüksek miyopi, yüksek hipermetropi, migren, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları, ırksal faktörler sayılabilir.

Düzenli olarak göz muayenesi yaptırılmalı
Göz tansiyonunun takibinde ve görme sinirinde hasar oluşup oluşmadığının belirlenmesinde ileri teknoloji ürünü tetkik cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazların verilerini yorumlayan glokom uzmanı hekimlerimiz hastanın tedavi sürecini planlar. Bunlar; görme sinirindeki hasardan dolayı görme kaybının miktarını gösteren görme alanı, görme siniri ve sinir lifi analizi yapan OCT (optik sinir tomografisi), HRT (sinir lifi analizi) ve ölçülen değerinizin gerçeğe ne kadar yakın olduğunu belirleyebilecek olan pakimetre cihazlarıdır. Bunlar glokom tedavisi planlamasında büyük önem taşırlar.

Kaynak : acunn.com
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.