Göz Kanlanması Bakteriyel Olabilir!

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erol Olgun, gözde kızarıklık, sulanma, batma ve ağrı şikâyetleri ile kendini gösteren viral göz enfeksiyonlarının; ani başlayan sulanma ve ışıktan rahatsız olma şikâyetiyle ortaya çıktığını bildirdi.

Göz Kanlanması Bakteriyel Olabilir!
28 Haziran 2017 Çarşamba 17:23

Hastalarda paniğe yol açan kulak önünde ve göz kapaklarında şişlikler ile konjonktiva altı kanamaya bağlı durumların yaşanabildiğine dikkat çeken Olgun, viral göz enfeksiyonlarında korneadaki lezyonların aylarca kalabileceğini söyledi.

Enfeksiyonun çocuklarda ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı ile ortaya çıkabileceği, hastalığın kuluçka süresinin 1 hafta olduğunu aktaran Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erol Olgun, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Enfeksiyon 10 ile 20 gün arasında sürebilir. İlk on günlük süreçte başkasına da bulaşabilir. İnsandan insana; daha çok direkt temas ya da hastanın temas ettiği eşyalarla bulaşır. Ayrıca solunum yoluyla da (damlacık) bulaşabilen konjonktivit küçük salgınlara yol açabilir. Özellikle aile bireyleri arasında ortak kullanılan havlular, sarılma, tokalaşma ile bulaşma olabilir. Ayrıca hasta kişilerin gözlük, şapka ve yastık gibi özel eşyalarının başkaları tarafından kullanılması da bulaşma riskini artırır. Toplu taşıma araçlarında seyahat sırasında hasta kişilerin ellerinden başkalarına bulaşabilir. İş yeri ortamında aynı bilgisayarı veya telefonu kullanma ile başkalarına bulaşabilir. Ancak yaz aylarında en önemli bulaşma yolu yüzme havuzlarıdır. Bu yüzden hastalıklı kişilerin özellikle toplu kullanımı olan havuzlara gitmemesi gerekir. Hastalık önce bir gözde başlar, kısa sürede diğer göze geçer. Konjonktivit birçok hastada ilerleyerek gözde membran oluşumuna ve daha sonrada şeffaf kornea tabakasının bulanıklaşmasına (keratit) yol açabilir.

Hastalığın kendisi 1 ay bile sürebilir ve müthiş bulaşıcıdır. Hayatı resmen sekteye uğratabilecek bir hastalıktır. Üzerinden aylar geçmesine rağmen korneada anlamsız küçücük lekeler bırakarak uzun süreli veya kalıcı olarak dünyayı bulanık görmenize neden olabilecek hastalıktır. Bu durum hastalarda görme azalması yapabilir.

Kişinin konjonktivit başlar başlamaz doktora başvurması ve hastalık süresince kontrol altında olması gerekir. Aksi takdirde kalıcı görme azalmaları görülebilir. Özellikle kontak lens kullanan hastaların kontak lensleri her iki gözden çıkarmaları gerekir. Lens kullanımı enfeksiyonun göze yerleşmesini kolaylaştır ve başka komplikasyonlara yol açar.

Tedavisinde direkt etkili bir ilaç yoktur. Daha çok rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Soğuk kompres faydalıdır. Tedavisi sırasında düzenli kontroller gerekir.

Konjoktivitten Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

• Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.

• Gözlerinizi fazla ovuşturmayın.

• Gözünüze dokunduktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.

• Konjoktivit olduysanız hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.

• Soğuk kompres yapın. 

   Soğuk kompres hem hastalığın iyileşmesini hızlandırır hem de rahatlama sağlar.

Kaynak : medyabati.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.