Göz Atması Neden Olur?

Göz atması genellikle alt göz kapağında meydana gelen, göz kaslarının kasılması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.

Göz Atması Neden Olur?
09 Şubat 2017 Perşembe 14:22

Günlük hayatımızda herkesin başına gelen bir sorun olan göz atması, diğer bir adıyla göz seyirmesi olan sorun hakkında bu yazımızda sizlere bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bu bilgiler sayesinde herhangi bir sorun oluşturmayan ve kimi zaman umursanmayan bu sorun hakkında bilgi sahibi olabilir ve tedavilerini olabilirsiniz.

Göz atması genellikle alt göz kapağında meydana gelen, göz kaslarının kasılması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bazen bu göz atmaları günler, haftalar ve aylarca devam edebilmektedir. Bu göz atmaları kimi zaman uzun soluklu olabildiği gibi, kimi zaman ara ara kendini belli etmektedir.

Göz atması, göz kaslarının etkilenmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu göz atmalarının tam olarak nedeni bilinmemekte ancak doktorlar bu konuda bazı nedenleri öne sürmektedir.

Göz Atması Neden Olur?

Göz atmasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanmaktadır;

1.Stres

Tired businesswoman

Vücudunuz stres altındayken, normal olmayan tepkiler vermektedir. Bu kapsamda yoğun stres altında olduğunuz zaman içerisinde vücudunuz bu durumu gözlerinizin atması ile ifade edebilir. Stresin azalması ile birlikte, göz atmaları da azalarak yok olacaktır.

2.Yorgunluk

idrar yolu enfeksiyonları belirtileri

Uyku eksikliği, stres veya başka bir sebep yüzünden göz atması meydana gelebilmektedir. Yorgunluğun göz atmasının en önemli nedeni olarak kabul edildiğini söyleyebilirsiniz. Uyku düzeninizi düzenleyerek, iyi uyku almanız ve gün içerisinde dinlenmeniz ile birlikte göz atmalarınız da zamanla yok olacaktır.

3.Göz Zorlanması


Göz atması bazen de kullanmış olduğunuz gözlük ve lensler nedeniyle de gerçekleşmektedir. Bu kapsamda ise, göz kontrollerinizi zamanında yaptırarak gözlük değişimlerinizi gerçekleştirmeniz ve ayrıca lenslerin kullanım sürelerini iyi takip etmeniz gerekmektedir.

Bunlara ek olarak, bilgisayar başında uzun çalışan kişilerde, tablet ve telefon gibi teknolojik aletlerle çok vakit geçiren kişiler için de göz atması sorunu oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuzdan bilgisayar için özel kullanılan gözlüklerden vermesini söyleyebilirsiniz.

4.Kafein ve Alkol

bir_ilde_daha_alkol_yasagi_geldi13631762150_h1001320

Birçok uzman çok fazla kafein veya alkolün göz atmasını tetiklediğini düşünmektedir. Kafein (kahve, çay, gazoz vb) veya alkol alımında bir artış var ise, göz atması oluşacaktır. Bunların azaltılması ile birlikte yok olacaktır.

5.Kuru Göz

yapay-gozyasi-kullanin

Kuru göz nedeniyle göz atması en çok yaşlı nüfusta görülmektedir. Kuru göz ayrıca bilgisayar kullanımı ve bazı ilaçların alımı (antihistaminikler, antidepresanlar ve benzeri) ile de oluşmaktadır. Aşınan kontak lenslerde göz kuruluğuna neden olmaktadır. Kafein veya alkol tüketen insanlarda göz kuruması oldukça çoktur. Yorgun ve stres altında iseniz, kuru göz oluşabilir. Göz kuruluğunun giderilmesi konusunda birçok tedavi şekli bulunmaktadır. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.

6.Düzensiz Beslenme

obesity

Yapılan araştırmalar sonucunda, magnezyum gibi bazı besin maddelerin eksikliği göz kapağı spazmını tetiklediği anlaşılmıştır. Bu konuda resmi bir kanıt bulunmasa da bu konu hakkında doktorunuzun tavsiyesi üzerine düzenli bir diyet programı hazırlayabilirsiniz.

7.Alerjiler

allergy-treatments

İnsanların sahip oldukları göz alerjileri de göz atmasına neden olabilmektedir. Bu kapsamda, gözde kaşıntı, şişme ve sulanma durumları meydana gelmektedir. Gözlerinizi ovuşturmanız ile birlikte histamin ortaya çıkarak bu durum daha çok tetiklenmektedir. Kısaca histaminin göz atmasına neden olduğunu söyleyebiliriz.  

Alerjiler ile oluşan göz atmalarını tedavi edebilmek için doktorunuzdan göz damlaları isteyebilir ve yine doktorunuzun sizlere önerecek olduğu tedaviyi takip edebilirsiniz.

8.Diğer Nedenler

Göz atmasına neden olan diğer bir neden ise şiddetli rüzgarlara maruz kalmaktadır.

Her iki gözü etkileyen kronik, kontrol edilemeyen göz kapağı hareketleri zararsız aslî blefarospazm olarak bilinir. Bunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, aşağıdaki koşullar zararsız esansiyel blefarospazm eşlik edebilir:

  1. Blefarit
  2. Kuru gözler
  3. Entropionu
  4. Işık hassasiyeti
  5. Pembe göz (konjunktivit)
  6. Trikiyazis
  7. Üveit

Çok nadiren, göz atması bazı beyin ve sinir sistemi bozukluklarının da bir işareti olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda her zaman aşağıdaki diğer belirtiler ve bulgular eşlik etmektedir. Göz atmasına neden olan beyin ve sinir sistemi bozuklukları şunlardır;

  1. Bel felci
  2. Servikal spondiloz
  3. Çoklu skleroz
  4. Oromandibular distoni ve yüz distoni (bazen blefarospazm eşliğinde distoni ayrı tip olmaktadır.)
  5. İlaçların yan etkileri, özellikle de epilepsi ve psikoz tedavisinde kullanılan ilaçlar
  6. Tourette sendromu

Göz atması, birkaç gün, hafta veya ay için tahmin edilemeyecek bir süre devam edebilir ancak geçici bir sorundur diyebiliriz. Spazmları incitmek sorunlara neden olabilmektedir. En yaygın biçimiyle, göz atması zararsız ve zaman zaman tekrarlanabilir olmasına rağmen, kendiliğinden durur.

Bazen diğer yüz spazmları, göz atmasına ek olarak da gelişebilmektedir. Özellikle kronik hareket bozukluğunun erken belirtisi arasında olabilir. Ancak bunların herhangi tıbbi bir kanıtı bulunmamaktadır.

Ne Zaman Doktora Görünmemiz Gerekmektedir?

Göz atması genellikle birkaç gün veya hafta içinde kendi başına yok olmaktadır. Ancak aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda, doktora gitmeniz gerekmektedir.

  • Göz atması birkaç hafta içinde geçmezse,
  • Göz kapağınız her seğirme ile tamamen kapatır ya da zor bir biçimde açılması gibi bir sorun varsa,
  • Göz atmasının yanı sıra bu durum yüzünüzün diğer bölgelerinde de bulunuyorsa,
  • Gözlerinizde şişme, kırmızılıklar veya akıntılar varsa, ya da sarkık göz kapakları sorunu yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekmektedir.

Göz Atması Tedavisi Nasıl Olur?

Göz atması tedavisi çoğu zaman herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kaybolmaktadır. Ayrıca iyi dinlenme ve iyi bir uyku ile de göz atması geçebilmektedir.
Diğer tedaviler kapsamında ise, botox tedavileri göz atması tedavisinde işe yaramaktadır. Göz atması sonucunda yüzünüzün geri kalan kısmı da etkileniyorsa, bu konuda doktorunuzdan yardım almanız gerekmektedir.
Kuru göz sorununuz varsa, suni gözyaşı damlalarından kullanabilirsiniz. Esansiyel blefarospazm için henüz bir tedavi şekli yoktur ancak yapılan ek tedaviler belirtilerin şiddetini azalmasını sağlayabilmektedir.

Blefarospazmin hafif vakalarında, doktorlar aşağıdaki ilaçları tavsiye edebilir;

  1. Clonazepam
  2. Lorazepam
  3. Trihexyphenidyl

Bunlar genellikle sadece kısa süreli rahatlama sağlarlar ve vakaların sadece yaklaşık % 15 oranında sizlere yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bunların yanı sıra alternatif tedaviler ise;

  1. Biofeedback
  2. Akupunktur
  3. Hipnoz
  4. Kayropraktik
  5. Beslenme tedavisi

Ancak bu tedavilerin yararları bilimsel çalışmalarla tespit edilmemiştir. Diğer tedaviler başarısız olursa, ameliyat bir seçenektir. Bu ise kasların ve göz kapaklarında bulunan sinirlerin bazılarını kaldıran bir cerrahi işlemdir. Bu tür ameliyatlar genellikle kalıcı sonuçlar elde ederken, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Buna ek olarak, herhangi bir yan etkisinin kalıcı olması muhtemeldir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.