Brown Sendromu Nedir Kimlerde Görülür?

Brown sendromu, aslında tam olarak başlı başına bir hastalık değildir. Şaşılığın bir çeşidi olarak sayılmaktadır ve hastada göz bebeklerini yukarıya ve iç tarafa hareket ettirememe olarak görülmektedir.

Brown Sendromu Nedir Kimlerde Görülür?
22 Şubat 2017 Çarşamba 11:53

Ne Şekilde Görülür

Göz bebekleri içe bakılmak istendiğinde direnç gösterir ve bakış aşağıya yönelir. Yukarı bakışlarda da aynı sıkıntı yaşanmaktadır. Çoğunlukla iki gözde birlikte görülmeyen Brown sendromu istisnai olarak her yüz hastanın onunda diyebileceğimiz oranda iki gözde de aynı anda görülür. Yapılan araştırmalarda ve çekilen MR görüntülerinde ‘tendon kılıf’ adı verilen kısımda hareket kabiliyeti sıkıntısı olduğu görülmüştür.

Brown Sendromuna Neler Sebep Oluyor?

Yaşanan şiddetli bir travma sonucu, gerçekleştirilen bir ameliyat sonucu ortaya çıkan aksaklığa bağlı veya göz içinde bu tarz sıkıntıları tetikleyebilecek farklı kronik hastalıklar Brown sendromu nedenleri arasında sayılabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ameliyat tedavisi ile ilgili çeşitli çekinceler söz konusudur. Teknik bir sıkıntı olarak kabul edildiği için ilaç tedavisi ile ilgili bir bilgiye rastlayamıyoruz. Operasyon sonucundan ise iyileşme görülen vakaların yanında tam olarak iyileşmeyen vakalara hatta göz sistemi ile ilgili felç gelişimine de rastlandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle görme sorununa neden olmuyorsa bazı hekimler tarafından ameliyat önerilmemektedir. Ancak Brown sendromu tedavisi nedir denildiğinde ameliyat ile müdahale halen yanıt olarak geçerlidir.
brown-sendromu

Kimlerde Görülür?

Brown Sendromu ile ilgili yapılan ilk çalışmalarda şaşılık türünün kız çocuklarında daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Ancak bunun kesinleşmesini sağlayacak devamlı veriler diğer araştırma sonuçları ile elde edilemediğinden desteklenmiş bir bilgi sayılmamaktadır. Bu tür şaşılık tetikleyecek etkilere maruz kaldığında her iki cinsiyet içinde görülebilirlik riski eşit bit türdür.

Brown sendromunun diğer şaşılık türleri arasında ise görülme oranı oldukça düşüktür. Yüzde iki olarak belirtilen bu oran bazı araştırma verilerinde yüzde dört olarak da gösterilebilir.

Sonuç Olarak

Brown sendromu seyrek görülen bir şaşılık türüdür. Çocuk yaşlarda görülen ağır olmayan vakalarda kendiliğinden iyileşme görülebilmekle beraber ameliyat ile tedavisi mümkündür. Görülme riski yüksek olan özel bir cinsiyet, yaş grubu olduğu söylenememektedir.

Kaynak : kontaktlensim.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
recep - 7 yıl önce
bı bu eksikti