Avrupa'da Araba Kullanmak için Görme Standartları!

ECOO'nun Görme ve Sürüş Çalışma Grubu tarafından öne sürülen, Avrupa'da araba kullanmak için görme standartları yazısını Optik Gazete olarak sizler için tercüme ettik.

Avrupa'da Araba Kullanmak için Görme Standartları!
14 Temmuz 2017 Cuma 12:27

Araç sürülmesi, bireylerin bağımsızlığını ve hareketliliğini sürdürmelerinin önemli bir anahtarıdır. Avrupa nüfusunun % 60'ını oluşturan 440 milyondan fazla kişi araç sürücü ehliyetine sahiptir. Hem sürücülerin hem de diğer vatandaşların güvenli sürüş koşullarını sağlamak için gereken çerçeve veya mevzuat hazırlama konuları politika belirleyicilerin sorumluluğundadır. Araç sürebilmek için gereken görme kriterleri konusunda hastalara danışmanlık yapmak ve onların görüş seviyesini en üst düzeye çıkarmak üzere de göz hekimlerine ihtiyaç vardır.

Sürücü ehliyetlerindeki Avrupa Komisyonu Direktifleri (EC Yönergeleri 2006/126 / EC ve 2009/113 / EC) son birkaç yıl içinde güncellenmiştir ve üye ülkelerden ulusal standartları bu direktife göre 2013 yılına kadar uyumlandırmaları istenmiştir. 2009 direktifinin tıbbi ekinde, sürücülerin sürüş için güvenli bir görüş standardını karşılamasını sağlamak amacıyla minimum görüş standartları belirtilmiştir.

Bununla birlikte, üye ülkelerin hem sürücülerin görme seviyesini kontrol etme hem de sürücü belgelerinin edinimi ve yenilenmesi için farklı sistem ve protokolleri olduğu için Avrupa genelinde sürüş standartlarının uygulanmasında henüz bir harmoni oluşamamıştır. Yeni Cochrane incelemesine göre de mevcut görme tarama düzenlemelerinin ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği  belirtilmiştir. Ekteki bildiri, ulusal sistemleri özetlemekte ve sürüş için görme standartları konusunda üye devletler arasında devamlı bir tutarsızlık olduğunu göstermektedir. Ekler için Tıklayınız!

Bu yüzden gerekli olanlar şöyle sıralanmıştır:

*EC yönergesinin Tıbbi ekinde verilen ehliyet yenilenmesine ilişkin görme standartlarının değerlendirilmesi gerekliliğini savunmak.

*Sürüş için görme standartlarının uygulanmasında tutarlılığı sağlamak için görüş keskinliği değerlendirme yöntemini standartlaştırmak.

*Ehliyet plaka testinin görme keskinliğinin bir ölçüsü olmadığını kabul etmek için üye ülkelerle etkileşimde bulunmak.

*Değerlendirmenin bir göz hekimi tarafından gerçekleştirildiğinden emin olmak.

*Görme, görüş alanları, kontrast hassasiyeti ve alacakaranlık görüşünün etkili bir şekilde değerlendirilmesini teşvik etmek ve üye devletler arasındaki tutarsızlıktan kaçınmak için de hangi tür testlerin oluşturulacağını açıklığa kavuşturmak.

*Görsel işlevlerin ölçümü için etkili değerlendirme araçlarında daha fazla araştırmayı teşvik etmek.

*Araba sürmeye ehil olunması için halkın bilinçlendirilmesini savunmak.

Bu yazı, ECOO'nun Görme ve Sürüş Çalışma Grubu tarafından öne sürülmüştür: Julie-Anne Little, Cindy Tromans, Ann Blackmore ve Martin O'Brien.

Çevirmenin Notu: Orijinal metinde “eye Professional-göz profesyoneli” olarak geçen sözcük Türkiye’de geçerli olan yasal sisteme uygun olarak göz hekimi olarak çevrilmiştir.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mustafaa0 - 2 yıl önce
Almanya da araba almak isteyen gurbetçilerimiz, kuzenim orada yaşıyor Türk olan kişilere ekstra indirim yapıyor. Autos Berlin