Opak Lens'ten Etik Anket

Gizli Ajanda Barındırmayan, İyi Niyetli, Açık Bir Anket

Opak Lens'ten Etik Anket
17 Haziran 2021 Perşembe 17:18

ETİK ANKET

Bu da Opak Lens’ten
Gizli Ajanda Barındırmayan,
İyi Niyetli,
Açık Bir anket

 

Değerli Meslektaşlarım,

Bir önceki yazımda etik olmayan bir anket örneği gördük.

  • Biz sektörümüzde haksız rekabete neden olan “optik camda reçete ile marka yönlendirme” gibi bir problemden kurtulmaya çalışırken, buna açık davetiye çıkarıp, gözlükçüyü de buna ortak etmek isteyen, bu yolla yönetmeliklere aykırı harekete davet eden bir anket olduğu için etik değil diyorum.
  • Optik camda tüketiciye kampanya yapmak yasa dışı iken “bunu yapsak nasıl olur, ne dersiniz” diyerek optiklerin fikrini alıyormuş gibi yapıp, sonra alınan bilgileri, belki de “optikler de bunu istiyor” diyerek bir talep listesi haline getirmek gibi bir gizli ajanda barındırdığı için etik değil diyorum.
  • Ve aynı anketle optiklerin çalıştığı firmaları öğrenip, onlar üzerinde zayıflatma çalışması yapmak üzere sorular içerdiği için etik değil diyorum.

Aslında bir önceki yazımı okursanız bu özetlediğim nedenlerin hepsine ilişkin detayları çok daha net ve derinlemesine görebilirsiniz. Bu yazının en altında önceki yazının linkini bulabilirsiniz.

Gelelim bizim anketimize…

Üç soruluk kısa bir anket. İçinde gizli ajanda barındırmayan, niyeti gayet açık bir anket.

Bildiğiniz gibi şu anda dünyada olduğu gibi ülkemizde de sektörel olarak ciddi bir dikey büyüme riski ile karşı karşıyayız. Dikey büyüme az sayıda firmanın pazar payının çoğunu alacak şekilde genişlemesidir.

Yatay büyüme ise bağımsız optisyenlik şirketlerinin kendi bölgelerinde ve ülke genelinde çoğalıp, büyüyerek yaygın bir yapı ile pazarın büyük bölümüne ve bölgelerin kendi insanına hizmet vermesidir.

Dikey büyümede az sayıda firma hakim konuma geçerek sermaye ve yaptırım gücü ile tüm pazara hükmeder.

Genelde büyük sermayeli şirketler küresel şirketlerdir, yerleştiği bölgelerde elde ettiği kazancın büyük kısmını kendi bağlı bulunduğu ülkeye aktarır. Yatay büyümede bölgesel gelişim olur, bölgenin geliri bölgenin kendisine fayda sağlar.

Şimdi bu pencereden bakmaya davet ediyorum sizleri…

Şu anda sektörümüzde dikey büyümenin ayak sesleri her gün yaklaşıyor. Düşünün ki sizin optisyenlik müessesenizde satışını yaptığınız bir ürünün üreticisi, aynı zamanda bir küresel mağaza zincirini satın almış, perakendede sizin rakibiniz olmuş. Planlarında perakende de büyümek ve gelişmek var. Bunun anlamı ise bağımsız optikler kapanacak, zincir mağazalar artacak. Nasıl rekabet edeceksiniz tek başınıza böyle bir devle?

İşte tam da bu noktada bizim anketimiz devreye giriyor… Daha doğrusu bu anket kanalıyla bir süredir üzerinde düşündüğümüz bir oluşumu görüşünüze sunmadan önce, sizlerin de fikrini almak, yöneliminizi anlamak istiyoruz.

Sizin görüş ve değerlendirmeleriniz bizim için çok önemlidir. Ne kadar detaylandırarak cevap verirseniz o kadar çok katkı sağlamış olursunuz. Ayırdığınız zaman için teşekkür ederiz. Bu ankete vereceğiniz cevaplar ile bize etkili yöntemler sunacağınıza ve bir yandan bizim düşünmekte olduğumuz oluşumu gerçekleştirmede ciddi bir iş birliği motivasyonu yaratacağınıza inanıyorum. Birlikten kuvvet doğar.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.