Tüm Öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

24 Kasım 1928 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. 

Tüm Öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
24 Kasım 2017 Cuma 09:03

3 Kasım 1928’de yayınlanan “Türk Harfleri Hakkında Kanun’ ile en geç altı ay içinde; yeni alfabenin öğrenilmesi zorunluluğu getirilmiştir. 24 Kasım 1928’de yayımlanan Millet Mektepleri Teşkilatı Talimatnamesi’nde de Cumhurbaşkanının, bu okulların başöğretmeni olduğu ve altı ay içinde,16-45 yaş arasındaki eski yazıyı bilen ya da bilmeyen herkese yeni yazının öğretilmesi hükmü yer alıyordu.
 
Cumhuriyet Dönemi’nde yeni Türk harflerini öğrenmek amacıyla düzenlenen okuma yazma kurslarına “Millet Mektepleri” adı verilmiştir.
 
24 Kasım 1928 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.  Bu ünvanın yıldönümü olarak 24 Kasım 1981 tarihinden itibaren her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlandı.
 
Eğitime çok değer veren Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlik mesleğine de ayrı bir önem verirdi.
 
“Öğretmenler! Cumhuriyet fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli, bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.”
 Mustafa Kemal Atatürk
 
Pek çok ülkede 1994 yılından beri her yıl 5 Ekim günü, UNESCO’nun tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
 
Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler, Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
 
Dünyanın en kutsal mesleğini yapan, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler günü kutlu olsun.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.