Silmoİstanbul 2016'da "Geçmişten Günümüze Gözlükçülük"

Dünü bilmeyen, bugünü yorumlayamıyor!

Silmoİstanbul 2016'da "Geçmişten Günümüze Gözlükçülük"
16 Aralık 2016 Cuma 17:30

Turgut ÇAKAR Müze Koleksiyonu
İlgili Galeriye Git

Silmo Optik Fuarında Turgut Çakar'ın "Geçmişten Günümüze Gözlükçülük" projesi ile ilgili röportaj gerçekleştirdik. Optik sektöründe geçmişten günümüze kullanılan bir çok alet ve makinaların toplandığı ve özenle sergilendiği alanda, konu hakkında projenin sahibi Acıbadem Üniversitesi Öğretim Görevlisi Turgut Çakar sorularımızı cevapladı.

"Geçmişten Günümüze Gözlükçülük" Fikri Nereden Geliyor?
 
Ben yıllarca sivil toplum kuruluşlarında görev aldım. Bizler artık 1 Haziran Gözlükçüler Günü, Dünya Görme Günü gibi  sosyal  faaliyetleri oluşturuyorduk . Ama yazıp çizerken, araştırırken bir şeyi farkına vardım.
Dünü bilmeyen, bugünü yorumlayamıyor. Bugünü de yorumlayamadığınız zaman, yarına yön veremiyorsunuz. O zaman bizim dünü öğrenmemiz lazım. Dünü öğrenmenin yolu da, dünle ilgili emtiyaları toplamaktan geçiyor. O emtiyalar da bir araya gelince böyle güzel bir sergi meydana geliyor.

 
 Objeler nasıl toplandı? Kaynaklar nelerdir ?

 
Objelerin büyük bir kısmı benim çıraklığımdan, yani işe ilk başladığım  1977 yılından beri topladığım birkaç küçük parçaydı. Böyle bir düşünceyi ortaya attığım zaman Sivas’tan Gökhan Görkem konuyla ilgili bizlere ayrıca destek oldu. İlk iki objeyi kendisi gönderdi. Bu konuda tekrar çok teşekkür ediyorum. Devamında sağolsunlar, diğer arkadaşlarda gönderdi.  Şöyle açıklayayım; doğru proje üretip, doğru çalışma yapıyorsanız devamı geliyor. Tamamı dost ve arkadaşların hibeleri. Onların da isimlerini her zaman belirtiyoruz zaten.

 
Silmoİstanbul 2016 Optik Fuar sonrasında,  objeler bir yerde teşhir edilecek mi?

Fuar sonrasından öğretim görevlisi olarak çalıştığım,  İstanbul Acıbadem Üniversitesinin laboratuvarında kalıcı olarak sergiliyoruz.

 
Sektörden beklentiniz nelerdir?
Büyük ölçüde ellerindeki hiç birşeyi atmasınlar. Saklasınlar bi gün bu tarz projelerimizde gelip alacağız. 

 
Optik Gazete aracılığyla optik sektörüne vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Bugüne kadar buraya gelen öğrencilerime de her zaman aynı şeyi söylüyorum ve size de aynı şeyi söyleyeceğim.  Sahaya çıktığınız zaman bütün optisyenlik müesseselerin hepsi birbirinin aynısıdır. Vitrinleri, mağaza yapıları, dekorasyonları, makine donanımları da aynı, markaları ve dizaynları farklı olsa da aynı işlevi görmektedir. Sattığımız ürünler de aynı. 100’e yakın tedarikçi firma var ve aynı kaynaktan besleniyoruz.  O zaman rekabet için bilgiye ihtiyacımız var.  Başka hiçbir rekabet alanımız yoktur.  Bilginin de yüzde sekseninden fazlası ilgidir. Mesleğimizle ilgili olacağız. İlgi bilgiyi getirecek. Bilgi de aydınlık yarınları…

Yoğun temposuna rağmen bizleri kırmayarak röportaj vermeyi kabul eden, Sayın ÇAKAR’a gazetemiz ve değerli okuyucularımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.



 
 
 
 
 
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.