Kornea Ülseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gözün dış tabakasında damarsız saydam dokuya kornea adı verilir.

Kornea Ülseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
07 Nisan 2016 Perşembe 15:05

 Kornea ülseri kornea tabakasında ortaya çıkan açık bir yaradır.

Genel olarak mikropların neden olduğu kornea ülseri;  bir takım belirtilerle ortaya çıkar. Gözde kızarıklık, kan oturması, kaşıntı ve akıntı, ışığa karşı duyarlılık, gözlerde sulanma, şiddetli göz ağrısı, puslu ya da bulanık görüş ve kornea üzerinde beyaz leke oluşması; ülser belirtisidir.

Tedavi edilmediği takdirde kısmi görme kaybına ve körlüğe neden olabilmektedir. Kornea ülserine neden olan faktörler ise;  kontak lens kullanımı sırasında temizliğe dikkat etmemek, elle dokunmak, lensi çıkarırken mikrop kapmasını sağlar.  Ayrıca evde kullanılan lens solüsyonları da buna etken olabilmektedir.

Ayrıca korneanın çizilmesi sonucunda da mikrop kapması mantar kaynaklı kornea ülseri oluşmasına etken olabilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde virüs ve mantar kaynaklı kornea ülseri ortaya çıkabilir.

Özellikle gün ışığına maruz kalma, stres ve kalitesiz beslenme gıda eksikliği gibi birçok durumlar bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir.  Bu etkenlerle ortaya çıkan simplex virüsü ciddi bir kornea ülseri nedeni olarak görülür.

Ayrıca ileri düzeyde göz alerjisine neden olabilecek etkenler, çeşitli iltihaplı hastalıklar göze yabancı cisimlerin kaçması, şiddetli ortaya çıkan göz kuruluğu, yüz felci ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan göz kapaklarının tam kapanmaması durumu, kornea ülserine neden yaratabilmektedir. Bunun yanı sıra geceleri yatarken kontak lenslerin çıkarılmaması da bu duruma etkendir. Oldukça önemli olan kornea ülseri mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Kaynak: ogunhaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.