İşporta Güneş Gözlükleri Trafik Kazalarına Neden Olabiliyor!

İnsanların daha çok ilgilendiği estetik uygunluk dışında, göz sağlığını büyük ölçüde etkileyen profesyonel danışmalık destek gerektiren ciddi bir konudur. Tüketiciler güneş gözlüğü seçerken yüzüme yakıştı mı? Fiyatı uygun mu? Soruları ile güneş gözlüğü seçer. Bu sorularla doğru güneş gözlüğü seçilemez.

İşporta Güneş Gözlükleri Trafik Kazalarına Neden Olabiliyor!
22 Şubat 2018 Perşembe 11:31

Güneş gözlüğü satın alırken, şu soruları sormamız gerekir: UV radyasyonunu önlüyor mu? Sağlam mı? Alerji tahriş yapıyor mu? Trafik sinyalizasyonu renklerini ayırt edebiliyor mu? Renk koyuluğu uygun mu? Uluslararası standartlara uygun üretilmiş mi?

İşporta, sosyete pazarı gibi rastgele bir yerden elde edilen herhangi bir gözlük, yeterli göz koruması sağlamadığı gibi, zararlı da olabilir.

İşportadan Alınan Güneş Gözlükleri Gözlere Zarar Veriyor

Normalde karanlık ortamlarda göz bebekleri büyür ve böylece daha çok ışığın göz bebeklerinden içeri sızar. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camlar takılırsa, karanlık bir ortam oluşacağından göz bebekleri genişler ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları göze büyük zarar verir. Sahte işporta güneş gözlükleri, Türkiye’de bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür.

Standartlara uygun olan güneş gözlüğü camlarının, araç kullanırken trafik sinyal ışık renklerinin tanınmasında bir güçlük oluşturmaması gerekir. "Kırmızı, yeşil ve sarı renkler birbirinden kolaylıkla ayırt edilmeli ve renkler kolayca tanınmalıdır. İşportada satılan ucuz güneş gözlükleri ile trafikte sinyal ışık renklerinin algılanmasında güçlük meydana gelebilir; bu da sürüş güvenliğini bozarak, kazalara can ve mal kayıplarına sebep olabilir."

Yasal düzenlemelerle, her türlü denetim ve kontrolün Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülmesi ile bu  problem kökünden çözülebilir.

Taylan KÜÇÜKER

Eczacı Gözlükçü 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.