Gözlüklerinize Küsmeyin

Opr. Dr. Sevil Demirtaş, gözlük kullanımının önemine değindi.

Gözlüklerinize Küsmeyin
08 Aralık 2017 Cuma 10:07

“Kişilerin gördüklerini tam olarak tarif etmesi mümkün değildir. Görme, gözde başlar ancak beyinde şekillenir. Görme subjektif bir algıdır ve çevre algılanmasının %98'i görsellikle gerçekleşir. Görselliği güçlendirmek için de bazı durumlarda gözlük desteği gereklidir.”
 

Çocuklarda Erken Teşhis Tedavinin Başarısında Etkilidir

Çocuklarda 3-4 yaş aralığında gözlük muayenesinin önemine dikkat çeken Opr. Dr. Sevil Demirtaş ‘’ Özellikle 3-4 yaş aralığındaki çocukların mutlaka gözlük muayenesi yaptırması gereklidir. Çünkü göz tembelliği olan çocuklarda, tembelliğin tedavisi bu yaşlarda başlar. Göz tembelliği, gözde ve göz sinirinde yapısal hiçbir bozukluk olmamasına rağmen bir gözün diğer göze oranla veya her iki gözün normal sınırlara oranla daha düşük görme kapasitesinin olmasıdır.
Görme, doğumdan itibaren öğrenilen bir duyudur. Beynimiz geliştiği sürece görmemiz de gelişir ve daha ayrıntılı görmeyi öğreniriz. Eğer bu dönemde görmemizi engelleyen bir durum oluşursa örneğin bir gözde diğerine göre daha yüksek bir numara olur ise o tarafta görme daha bulanık öğrenilir ve o göz tembel kalır. Erken teşhis edilen göz tembelliği, tedavinin başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Gözlük ihtiyacı var ise gözlük verilir ve iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel göz çalıştırılır. Göz tembelliğinin tedavisinde, cerrahinin yeri yoktur. Görsel terapi merkezinde bu hastalar, ortoptik uygulamalar adı verilen göz egzersizleriyle de tedavi edilmektedir” diye konuştu.
 
‘Aileler çocukların davranışlarını iyi incelemelidir’ diyen Demirtaş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Aileler çocuklarının davranışlarının ve tepkilerinin farkında olmalıdırlar. Eğer çocuğunuz televizyon izlerken çok yakın duruyorsa, görebilmek için gözünü kırpıştırıyorsa, ışıkta uyumsuzluk yaşıyorsa mutlaka göz muayenesine gelmesi gereklidir. Yetişkinler için de aynı durum geçerli.
 
Kırılma kusuru olan bireylerin gözlük takması zorunludur. Her göze lazer yapılmaz. Görme kusuru olan bireylerin gözlük takması, hem göz sağlığı hem de kaliteli görüş için önemlidir. Göz, vücudun sigortasıdır. Pek çok baş ağrısının arkasında göz kusuru yatmaktadır. Çocuklar eğer gözüne uygun gözlük kullanıyorsa okulda başarısı da artar”
 

Kış Aylarında Gözlük Kullanmanın Önemi

Bir Optik firmasının müdürü Yıldız Yiğit; kış aylarında gözlük kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yiğit : “ Kış aylarında gözlüklerimize özellikle güneş gözlüklerimize biraz küsüyoruz. Güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı mevsime göre değişkenlik gösteriyor. Hâlbuki görme kusurlarından dolayı kullandığımız gözlükle ne kadar önemli ise güneş gözlüğü kullanımı da o kadar önemli. Bizde kış aylarında güneş gözlüğü kullanılmaz, güneş gözlüğü sadece gözlerimizi güneşten korumak içindir gibi yanlış bir anlaşılma var. Güneş gözlüğü kullanımının mevsimi olmaz. Kışın soğuk havalarda rüzgardan ve rüzgarın savurduğu parçacıklardan gözümüzü güneş gözlükleri korur. Karlı havalarda göz kamaşmasını güneş gölüğü önler. Yine karlı havalarda araç kullanırken, göz kamaşmasını gözlüğümüz engellediği için daha rahat görüş sağlar. Bu ve bunun gibi birçok sebepten dolayı kış aylarında güneş gözlüğünüze küsmemenizi öneriyoruz” diye konuştu. 
 
Kaynak: Sanalbasin.com
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.