Gözlükçüler Uyarıyor, Lens Alırken Dikkat!

Sektörümüzün önemli isimlerinden Taylan KÜÇÜKER’in Türkiye Gazetesi’nin ‘’Anlat Derdini Feridun Ağabeye’’ köşesine verdiği demeci değerli okuyucularımıza sunarız.

Gözlükçüler Uyarıyor, Lens Alırken Dikkat!
28 Kasım 2015 Cumartesi 09:24

Yasal olmadığı hâlde internette sürdürülen online kontak lens satışları televizyon ana haberlerine konu oldu. Ülkemizde optik sektörünün yasal olarak işleyişi 5193 sayılı “Optisyenlik Hakkında Kanun” çerçevesinde belirlenmiştir ve gözlük ile kontak lens gibi optik ürünlerinin satış ve pazarlaması Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yönetmelikleri doğrultusunda yapılmaktadır. Bu kapsamda gözlük ve kontak lens gibi optik ürünler, yasal olarak yalnızca optisyenlik müesseselerinde satılır.

Optisyenlik bir sağlık mesleği olduğu için bu müesseseler önce sağlık, sonra ticaret düsturu ile hareket ederler ve Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimlerince sürekli denetlenirler. İnternet üzerinden satış ticari olup sağlık ürünleri için yasal bir ortam olmadığı için kullanıcılar bu kanalla sahte, kayıt dışı ve süresi dolmuş ürünleri satın alıyor olabilirler ve ucuz diye tercih ettikleri bir ürün yüzünden körlüğe kadar gidebilen ciddi sağlık tehditleriyle karşılaşabilirler.

Kontak lens göz kırma kusurlarını düzelten ve kozmetik amaçlı da kullanılabilen, gözün doğrudan korneasına takılan tıbbi bir protez olduğu için kozmetik amaçlı bile olsa mutlaka doktor reçetesiyle ve optik mağazalardan satın alınmalıdır. Sağlıklı lens kullanımı için lensin özelliği, temizlenmesi, makyajla etkileşimi, lens temizliği, bakımı iyi bilinmeli ve optisyen tarafından kontak lens kullanıcısına iyi anlatılmalıdır.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.