Gözleriniz genel sağlığınız hakkında sizi uyarıyor!

Doktora danışmanıza neden olabilecek 12 göz hastalığı.

Gözleriniz genel sağlığınız hakkında sizi uyarıyor!
20 Nisan 2017 Perşembe 12:18

Gözlerinizin genel sağlığınız hakkında verdiği 12 ipucu

Zaman zaman herkes gözlerinde hoş olmayan hisler yaşar. Çoğumuz için iyi bir dinlenme ve bir güzel uyku, görüş açımızı iyileştirmek için yeterlidir. Ancak göz ardı edilemeyecek bazı işaretler de var. Doktora danışmanıza neden olabilecek 12 göz hastalığını derledik.
 

1 Göz korneasındaki beyaz lekeler

 

Lens kullananlar arasında oldukça yaygın olan bu durum, korneal enfeksiyon belirtisi olabilir.  Raf ömrü geçmiş lensleri kullananlar ve uyurken çıkarmayanlar risk altındadır. (intenetten satılan lensleri satın almak ciddi risk oluşturuyor)
 

2 Göz irisi çevresinde beyaz bir daire




Bu beyaz daire, çoğunlukla yaşlanmanın bir işarettir; dolayısıyla endişe edecek bir durum yok. Ancak emeklilik yaşından çok uzaktaysanız, iris çevresindeki beyaz bir daire, yüksek kolesterol ve trigliserid düzeylerinin normalin dışında bir seviyeye geldiğini işaret edebilir. Daha da fenası; kalp krizi veya felç riskinde artış anlamına gelir.
 

3 Kırmızı gözler




Kırmızı gözlerin nedeni yetersiz uyku, uzun süreli çalışma veya rüzgar/güneşe maruz kalma olabilir. Gözler özel bir sebep yokken kızarırsa artmış göz içi basıncı (glokom), yüksek intrakranyal basınç ve şeker hastalığı gibi durumların işareti olabilir.
 

4 Kuru gözler




Kuru gözler kaşıntıya ve göz kapağı kırışıklıklarının artmasına neden olur. En yaygın nedeni, mevsimsel alerjidir. Aşırı kuruluk, ışığa duyarlılığın artmasıyla birlikte görülürse, nadir görülen bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan ‘sjogren’ sendromuna işaret edebilir.
 

5 Renksiz lekeler görüyorsanız...




Açık bir gökyüzü, göz kamaştırıcı kar yağışı veya iyi aydınlatılmış beyaz bir duvarın arka planındaki bu lekeleri zaman zaman hepimiz görüyoruz. Ancak sayılarında keskin bir artış varsa, retinal yırtığın işareti olabilir.
 

6 Şişmiş kırmızı gözler




Yorgunluk ve uyku eksikliğinin bir sonucudur ve çoğunlukla bir enfeksiyon bulgusuyla karıştırılır. Böyle bir belirti sık sık göz damlası kullananlarda da görülebilir. Bu tür damlaların uzun süre kullanımı zarar verebilir.
 

7 İrisin yakınında sarımsı bir nokta




Bazı insanlarda ‘pinguecula’ olarak adlandırılan sarımsı bir alan veya göz beyazında bir yumru oluşabilir. Bu yaşlanmanın bir işaretidir ve çoğunlukla yaşlılarda bulunur. Hastalığın gelişimi UV ışınları tarafından tetiklendiği için çoğu zaman güneşte çok fazla kalan kişilerde görülür. Rüzgar, toz ve dumandan sistematik tahriş ile oluşur. ‘Pinguecula’, görme üzerinde olumsuz etkisi olmayan zararsız bir büyümedir.
 

8 Göz yaşarması




Biraz karmaşık gelebilir ama göz yaşarması, aslında kuru gözün işareti olabilir. Göz kendi kendine yaşararak nem eksikliğini telafi etmeye çalışır. Bilgisayarda ya da TV önünde çok fazla zaman harcayan kişiler arasında yaygındır.
 

9 Küçük koyu renkli noktalar görüyorsanız…




En yaygın neden vücudun genel yaşlanmasıdır. Bununla birlikte, metabolik bozuklukları olan insanlar (diyabet hastaları, vasküler bozukluk yaşayanlar ve sık diyet yapanlar) risk altındadır.
 

10 Görüntü bulanıklaşıyorsa..




Zaman zaman görsel alanınızın belirli bölgelerinden bir görüntünün kaybolduğunu fark ederseniz, bu göz migreninin bir işaretidir. Serebral dolaşım bozukluklarına bağlı baş ağrısı eşlik edebilir. Göz migreni zararsızdır. Kesin bir açıklaması ve tedavi yöntemi yoktur.
 

11 Bulanık görme




Bulanık görmenin tek nedeni miyop olmayabilir; belki de şeker hastasısınızdır! Bulanık görüşe ek olarak gözünüz de kamaşıyorsa katarakt da olabilirsiniz.
 

12 Sarı göz




Çoğu zaman, karaciğer ve safra kanallarının işlevselliğinde azalma ile kendini gösterir. Sarılığın ana semptomu olabilir.

Kaynak: milliyet.com.tr


 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.