Egod'un Projesine Milli Eğitim Bakanlığından Teşekkür!

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu'nun halk sağlığının korunmasıyla ilgili talebine T.C Milli Eğitim Bakanlığın'dan cevap geldi.

Egod'un Projesine Milli Eğitim Bakanlığından Teşekkür!
19 Aralık 2016 Pazartesi 13:40

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu, Milli Eğitim Bakanlığı'na "Halk Sağlığının Korunması" konu başlığında gönderdiği talep yazısında, tütün, uyuşturucu, alkol alışkanlıkları ve obezite ile mücadele edilmesi yanında toplumda göz sağlığı bozukluklarından dolayı ülke ve küresel ekonomiye büyük boyutlarda zarar verildiğini ve görme kusurları ile de mücadele edilmesi gerektiğini iletti.

Milli Eğitim Bakanlığı'da federasyona ilettiği cevabi yazısında öneriler için teşekkür ederek, bundan sonraki çalışmalarda öneri ve taleplerin göz önünde bulundurulacağı bildirildi. Egod ve Milli Eğitim Bakanlığı yazışmalarını değerli okurlarımız ile paylaşıyoruz.

Sayın İsmet YILMAZ;
T.C Milli Eğitim Bakanı
 
Tarih:20.09.2016
Sayı:52
Konu: Halk Sağlığının Korunması
 
Sayın bakanım,

1)Uyuşturucu, Alkol, Tütün, Obezite ile mücadele edilmelidir. Tütün uyuşturucu alkol ve beslenme alışkanlıkları bağımlılık oluştuktan sonra bırakılması terk edilmesi çok güç zor ve mücadelesi pahalıdır.
Alışkanlık oluşmuş bireylerle ilgili mücadelenin yanında söz konusu konular ile ilgili olarak ilköğretimden başlayarak orta öğretimde ve hatta Üniversitelerde ders olarak okutulmalıdır. Alkol, tütün, uyuşturucu kullanmayan nesiller yetiştirilmesi hedeflenmelidir. Bu alt yapı Bakanlığınızın bünyesinde mevcuttur. Her ilden gerekli sayıda öğretmenlerimiz illerinde öğrencilerimize ders vermek amacıyla profesyonel olarak bu konular ile ilgili eğitilmelidir. Bu eğitimler ebeveynlerin de çocuklarına davranışını da kapsamalıdır. Şeker vücutta yağ olarak depolanır. Şeker beyaz, tatlı zehirdir. Bütün insanlar doğru beslenme, alkol tütün ve uyuşturucudan uzak durarak birazda hareket ederek çok sayıda sağlık probleminden korunur.

2)Gözlük, net görme çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.
Gerek iş gerekse eğitim alanında bu kusurların giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gerekir. Çünkü bunlar refraksiyon kusurlarının düzeltilmesi ihtiyacı duydukları gözlüklere sahip değiller. Araştırmalara göre, düzeltilmemiş refraksiyon kusurlarının küresel ekonomik verimliliğe verdiği zarar 427 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Uzağı düzeltilmemiş refraksiyon kusurları, küresel anlamda körlüğe götüren ikinci faktör (katarakttan sonra) olmakta ve de zayıf bir görmeye sebep olmaktadır. 2004’te 153 milyon insan doğru gözlüğe sahip olmamaktan dolayı, zayıf ve yetersiz görme sebebiyle acı çekmiştir. Bunların 8 milyonu kördür. Refraksiyon kusurları, gözlükle, kontak lensle ile düzeltilip giderilebilir. Giderilmeyen refraksiyon kusurları, kişinin çalışma kabiliyetini becerisini veya günlük yaşantılarını sağlıklı sürdürmeyi kısıtlayabilir. Araştırma, sadece görme kusurları düzeltilmemiş 15 milyon insanın Avrupa Kıta’sında varlığına işaret etmektedir. Trajikomik olan şudur ki, kırılma kusurları düzeltilemez değildir. Görme kusurları az bir masrafla restore edilebilir. Durum gösteriyor ki küresel ekonomiye, bunun ağır yükü diğer önlenebilir görme kusurlarından daha büyük bir etki yapmaktadır. Sadece milyonlarca insanın yaşama kalitesini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomiye üretime değerli katkı sağlayacaktır. Diğer bir araştırma ise görme kaybından kaynaklanan bütün ekonomik ağır yükler, kanser, erken bunama ve romatizmaya davetiye çıkarır. Sonuçlar, eğitim ve sağlık politikası üretenlerin dikkatini çekmelidir. Çünkü gelişmiş bir ekonomide bile göz kusurları ekonomik gelişmeyi sınırlar. Gözlük kullanmanın ekonomilere üretime çalışma hayatına katkısı büyüktür. Gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan hazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz. Resmi verilere göre trafik kazalarındaki ekonomik kayıp,20 milyar TL dir. 

GÖRMEYEN ÇOCUK ÖĞRENEMEZ

Gözlük öğrencilerin ders başarısını da yükseltir. Görmeyen çocuk öğrenemez. Gözlük Okuma kültürünün gelişmesini sağlar, çağdaş modern bir toplum inşa etmeninde anahtarıdır.”
Gözlerimiz vücudumuzun Dünya’ya açılan pencereleridir. Öğrendiklerimizin %83'nü gördüklerimiz sayesinde gözlerimizle sağlarız. Görmeyen çocuk öğrenemez. Okul çağı gelişme dönemidir. Çocuklarımız bu dönemde bir yandan korunaklı yuvalarından çıkıp toplum içine girmenin yaratabileceği ruhsal ve sosyal sorunlarla bir yandan da yoğun bir öğrenme döneminin yaratabileceği stresle baş etmek zorunda kalabilirler. Öğrencinin bu süreçten başarılı bir biçimde çakabilmesinin en temel şartı sağlıklı olmasıdır. Özellikle görmeyle ve işitmeyle ilgili sağlık sorunları erken dönemde teşhis ve tedavi edilirse öğrencinin okul başarısı şansı artırır.
Önerimiz; öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam gördüklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulmasıdır. (Çok sayıda ülkede bu uygulama yapılmaktadır)Belki bu şehir merkezlerinde kolay olur ama kaza ve köylerde muaf tutularak toplumun büyük bir kısmı tam görme ile eğitime başlar.

Eczacı Gözlükçü Taylan KÜÇÜKER 
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu 
Eğitim Komisyonu Başkanı 
847/1 sk No:4 Büyük beyler iş hanı kt:3 D:305 35260 Konak/İZMİR 
[email protected] 
GSM:05372443535
 
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.