Çocukta Burun Kanaması Hipertansiyon Belirtisi Olabilir!

Yüksek tansiyon günümüzde genç yaşlı herkesi etkiliyor. Hatta artık çocuklarda bile görülüyor. VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Köşeli, fast food beslenmenin ve hareketsiz yaşamın hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

Çocukta Burun Kanaması Hipertansiyon Belirtisi Olabilir!
17 Mayıs 2018 Perşembe 09:20

Günümüzde çocuklarda hipertansiyon (yüksek tansiyon) görülme sıklığı giderek artıyor. Bunun başlıca sebepleri olarak fazlaca yağlı ve şekerli beslenme tarzının (fast food beslenme) yaygınlaşması ve buna bağlı obezitenin artışı, fiziksel aktivitelerin azalması, ekran başında (bilgisayar, tablet, televizyon) geçirilen zamanın artması sayılabilir. Ülkemizde çocuklarda hipertansiyon görülme sıklığının yaşlara göre yüzde 1 ila 3,5 arasında değiştiğini belirten VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Köşeli, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde aileleri hastalığa karşı uyardı.
Sınav Stresi Hipertansiyonu Tetikliyor.

Çocuklarda hipertansiyon erişkinlerdeki sebeplerden farklı olarak çoğunlukla altta yatan başka bir hastalığa bağlıdır. En sık olarak böbrek hastalıkları, doğuştan kalp damar hastalıkları, tiroid veya böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan hormonal hastalıklar, metabolik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, öksürük şurupları ve kortizon gibi bazı ilaçlar, prematürelik, düşük doğum ağırlığı ve bazı alerjik reaksiyonlar hipertansiyona sebep olabilir. Ayrıca başta sınav stresi olmak üzere aşırı heyecan ya da üzüntülü durumlar da hipertansiyonu tetikleyebilir.

Fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen hipertansiyon, çocuklarda böbrekte, kalpte, beyinde ve gözde şiddetli hasara neden olabilir. En korktuklarımız zihinsel fonksiyonlarda bozulma, damarlarda sertleşme, görmede azalma veya görme kaybı, böbrek fonksiyonlarında bozulma veya böbrek yetmezliği, kalp duvarında kalınlaşma veya kalp kasılmasında bozulma, kalp yetmezliği, beyin kanaması ve felç gibi ciddi durumlardır. Bir çocuğun önünde uzun bir yaşam beklentisi olduğunu düşünerek bunları önlemek için erken tanı ve tedavi önemlidir.

Sürekli ‘Başım Ağrıyor’ Diyorsa Dikkat
Çocuklarda hipertansiyon kendini gizleyebilir; sürekli baş ağrısı, açıklanamayan bulantı kusmalar, kulak çınlaması, baş dönmesi, burun kanaması ve görmede bulanıklık gibi şikâyetler olması aileler için hipertansiyon açısından uyarıcı olmalıdır. Çocuklarda tansiyon süregelen bir hastalığı veya şikâyeti yoksa 3 yaştan başlayarak yılda 1 kez ölçülmelidir. Ölçüm yapılırken çocuğun yaşına göre doğru kalınlıkta manşon kullanılmalıdır. Kalın manşon kullanımı yanlışlıkla düşük, ince manşon kullanımı yanlışlıkla yüksek tansiyon ölçülmesine sebep olabilir. Yine hastanede yapılan tek ölçüme göre karar verilmemeli, hastanede olmaktan kaynaklanan beyaz önlük hipertansiyonunu engellemek için evde de ölçüm yapılmalıdır.

Tuzun Ölçüsünü Kaçırmayın

Hipertansiyon tedavisi en başta yaşam tarzı değişiklikleri ile mümkün olduğundan ailenin aşağıdaki uyarıları dikkate alması gerekiyor:

Kilo kontrolü hipertansiyon için ilk basamak olup, yağdan ve işlenmiş şekerden fakir, taze sebze ve meyveden zengin besinler tercih edilmeli,
- Enerji içecekleri ve kafeinli içecekler hem tansiyonu hem de kilo kontrolünü olumsuz etkilediğinden uzak durulmalı,
Tuz tüketiminden kaçınılmalı özellikle yüksek tuz içeren hazır gıdaların tüketimi bırakılmalı veya çok aza indirilmeli,
- Tansiyon kontrolü için egzersiz gerekli olduğundan çocukların günlük rutini haline getirilmeli,
- Çocuklar ve aileler tütün ürünlerinin zararları hakkında bilgilendirilerek uzak durması sağlanmalıdır.
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.