15 Eylül Tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde Çıkan “İnternetten Satılan Kontak Lenslere Dikkat!” Haberi

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi ve Göz doktoru Prof. Dr. Zeki Tunç Cumhuriyet Gazetesi’ne, internette satılan kontak lenslerin zararlarına dair önemli bilgiler verdi.

15 Eylül Tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde Çıkan “İnternetten Satılan Kontak Lenslere Dikkat!” Haberi
27 Eylül 2018 Perşembe 12:58

Cumhuriyet Gazetesi’nin 15 Eylül 2018 tarihli haberi şu şekilde:

İNTERNETTEN SATILAN KONTAK LENSLERE DİKKAT!

“Gözünüzden Olmayın!”

Yalnızca daha ucuz diye kaynağı belli olmayan internet firmalarından alınan kontak lensler, kullanıcılar için çok büyük riskler taşıyor. Türkiye’de yaklaşık 850-900 bin kontak lens kullanıcısının olduğu, bunun da ortalama yüzde 20’sinin kontak lenslerini, yasal olmamasına karşın internet sitelerinden sipariş ettiği belirtiliyor.
Göz hekimleri, uygun olmayan yanlış numaraların ve hijyenden uzak satılan kontak lenslerin korneayı çizebileceği, enfeksiyonlara neden olabileceği hatta göz kaybına varan sonuçların doğabileceğine dikkat çekiyorlar.

Göz hekimi Prof. Dr. Zeki Tunç, hangi amaçla olursa olsun kullanılan kontak lensin mutlaka detaylı hekim muayenesinden geçildikten sonra alınması gerektiğini söylüyor. Prof. Tunç, “Kontak lensler gözün en güçlü kırma gücü olan ve şeffaf olan kornea tabakasına kontak halinde göze yerleştirilir. İsmi de buradan gelir. Gözün kornea tabakasını kubbe şeklindeki yapısı kişiye özeldir ve farklı kubbe yapıları içerir. Ayak büyüklükleri nasıl farklıysa kornea büyüklükleri de farklıdır. Bu nedenle kontak lens muayenesi uygun çapta ve uygun güçte kontak lens tespiti için önemli bir muayenedir. Burada kırma gücünü düzeltmek veya sadece gözün rengini değiştirmek diye ayrım yoktur her ikisinde de detaylı muayene gerekir” diyor.

“Sonuçları Ağır Olabilir”

Kontak lenslerin ölçülerinin göze uygun olmaması durumunda korneayı çizerek enfeksiyonlara neden olabileceğini vurgulayan Prof. Tunç, şöyle devam ediyor: “Bu enfeksiyonlar, bazen gözün görme yeteneğinin tamamen kaybına kadar ağır olabilir. Kontak lenslerin kullanım ve hijyen prosedürleri bir hekim tarafından anlatılır, risklere karşı hasta bilinçlendirilirse kötü olayların yaşanması azaltılır. Kontak lens kullanıcılarını korumak için Sağlık Bakanlığı kontak lens reçetelerinin geçerliliğini bir yıl ile sınırlandırmıştır. Buradaki amaç kontak lens kullanan hastayı düzenli muayeneler yaparak kötü komplikasyonlara karşı korumaktır. Yasal olmayan yollardan yani internet üzerinden bu tür satışların yapılması, hastanın tek başına sorumluluk almasına ve göz sağlığı açısından da tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Kontak lensin muayenesinden hastanın kullanımına kadar ki süreç sağlık profesyonellerinin kontrolü altında olmalıdır. Kuralların dışına çıkıp, gözünü kaybeden kötü örnekler vardır.”

Prof. Dr. Zeki Tunç


 
450 Kilometre Yürüdü

İnternet üzerinden kontak lens satışının engellenmesi için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Opak Lens firmasının yönetim kurulu başkanı Erol Harbi, kontak lensin bir sağlık ürünü olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“İnternet dediğimiz ortamın sağlık açısından bir denetimi yok. İnternetten ucuza alınan kontak lensler ciddi göz problemlerine neden oluyor. Türkiye’de yapılan internetten kontak lens satışı 2013 yılında yüzde 20 idi şimdi de o civarlarda devam ediyor. 2014’te kullanıcıların sayısı 800 bin iken bugün, bu sayı 950 bin civarındadır.”

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.