Körlerin Kullandığı Alfabe Hangisidir?

Çeşitli nedenlerden ötürü doğuştan görme yeteneğimiz olmayabiliyor ya da yaşamımızın belli bir döneminde geçirdiğimiz bir hastalık.

Körlerin Kullandığı Alfabe Hangisidir?
05 Ocak 2015 Pazartesi 12:10


Doğuştan veya sonradan görme yeteneğini kaybetmiş olan kişilerin kullandığı körler albesi hakkında tüm merak edilenleri sayfamızda açıkladık.

Çeşitli nedenlerden ötürü doğuştan görme yeteneğimiz olmayabiliyor ya da yaşamımızın belli bir döneminde geçirdiğimiz bir hastalık veya kaza gibi durumlar sonucunda da görme yeteneğimizi kaybedebiliyoruz.

 

Bilim insanları kör olarak hayatlarına devam eden ve hiçbir şekilde gözlerinin açıkla imkanı bulunmayan hastalar için körler alfabesi geliştirdiler. Körlerin kullandığı alfabeye Brailler alfabesi denilmektedir. Peki, körler alfabesi nedir, nasıl kullanılır ve ne zaman bulunmuştur. İşte merak edilen görme sağlığı olmayan insanların kullandığı körler alfabesi hakkında tüm merak edilenler.

 

Braille alfabesi veya Körler alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri altmışdört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir.


Bu harfleri isimlendirmek için noktaların bulunduğu her bir pozisyon, yerlerine göre söylenir;

 

* yukarıdan aşağıya, sol yanda 1'den 3'e kadar (temsilî L harfi)


* sağ ve sol yandan birinci (temsilî C harfi)

 

Braille sistemi aslında Charles Barbier'nin Napolyon'un talebi doğrultusunda, askerlerin gece karanlığında ışık olmaksızın anlaşmalarını sağlamak için geliştirildiği sisteme dayanır. Barbier'nin sistemi çok karışık ve öğrenilmesi zordu zira askeriye tarafından da reddedilmişti. 1821 yılında Charles Barbier, Paris Millî Enstitüsü'nün körler bölümünü ziyaret etti ve Louis Braille ile tanıştı. Braille, Barbier'nin en büyük eksiğinin, alfabesinin sahip olduğu temsilî harflerin insanın parmağını hareket ettirmedikçe anlaşılamaması olduğunu söyledi. Bu buluşta bir sembolden diğerine hızlıca geçilemiyordu. Kendisinin değişikliği, kör alfabesinde devrim yapan 6'lı nokta sistemiydi.

 

Braille alfabesi

 

Braille yazım sistemi, karakterleri dünyada ilk kez ikili şema ile gösteren yazı sistemidir. Ana dili Fransızca olan Braille'in Fransızca'daki aksan harflerini göstermekte kullandığı gibi, Braille yazı sisteminde, örneğin Türkçe için Ö, Ü, Ğ, Ç, Ş seslerini göstermek için de yeni semboller oluşturulur. Bunun haricinde kullananlarına sadece 64 mümkün seçenek sunan yazım sistemi, matematik ve müzik sembolleri içinde tasarlanan işaretleri kapsayabilir. Ayrıca, öğrenenlere daha hızlı okuma teknikleri de öğretilir.

 

Kaynak:sagliksiteniz.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yılan serdar - 6 yıl önce
site çok güzel
Avatar
Rümeysa - 7 yıl önce
Çok teşekkür ederim canım benim ya çok yararlı