Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat!

Güneş gözlüklerinde hangi camlar tercih edilmeli...

Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat!
18 Nisan 2015 Cumartesi 10:35


Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Moray, güneş gözlüğü alırken vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Dr. Moray, "Açık kahverengi ve füme renkli camlar, çevre ışık ve renklerinin algılanmasında en az hataya neden olacağından doğru seçimlerdir, çünkü koyu renk camlar koruyuculuğu artırmıyor." dedi.

Opr. Dr. Moray, kaliteli gözlük camlarında kabarcık, harelenme ya da düzensiz görüntülerin olmaması gerektiğini belirtiyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Dr. Murat Moray'a göre; parmakla bastırıldığında esneme yapmaması da kalitenin anlaşılması açısından önemli. Görüntü açısından bakıldığında ise, odaklanılan bir nesnede gözlük hareket ettirildiğinde dalgalanma, şekil bozukluğu ya da farklı yönlere kayma oluşmaması gerekiyor. Gözlüklerin üzerinde bulunan CE işareti güneş gözlüklerinin minimum kalite standartlarına uygun olduğu anlamına geliyor. Avrupa Birliği sınırları içinde bu ibarenin bulunmadığı güneş gözlüklerinin alım ve satımının yasak olduğunu söyleyen Opr. Dr. Moray, gözlük alırken CE işaretinin mutlaka dikkate alınması gerektiğine işaret etti.

HER GÖZLÜK HERKES İÇİN UYGUN OLMUYOR.

Gözlük camının seçiminde ışınlardan koruma ve renk seçimi kadar yüze uyumuna da dikkat edilmesi önemli. Camların gözlerin yan, üst ve alttan yansımalara karşı gözü koruyacak büyüklükte olması gerektiğine dikkat çeken Opr. Dr. Moray, şunları kaydetti. "Her gözlük herkes için uygun olmayabiliyor. Bunun nedeni herkesin baş yapısının farklı olması. Kişinin gözlüğü seçerken konforunu ön planda tutması görüş kalitesini artırıyor. Güneş gözlüğü çerçevesinin, kullanıcısının yüzüne ve başına iyi oturması için ayarlamanın baş şeklini, şakak genişliğini, iki göz arasındaki mesafeyi ve kulak yüksekliğini dikkate alarak titizlikle yapılması gerekiyor."

SÜRÜŞ ANINDA ARAÇ KULLANIMINA ÖZEL GÖZLÜK KULLANILMALI

Moray'a göre; sık araç kullananların gözlük alırken özellikle çerçeve yapısına dikkat etmesi önemli. Çerçeve ve sapları ince olmayan gözlükler sağ – sol ve yukarı – aşağı bakarken görme alanını kısıtladığı için araç kullanırken tercih edilmemeli. Yine araç kullanımı sırasında yetersiz ışıkta ve alacakaranlıkta gözlüğün çıkarılması gerekiyor. Opr. Dr. Moray, yeterli ışık yokken güneş gözlüğü ile araç kullananların kendi hayatlarını ve çevrelerini önemli ölçüde tehlikeye attığının altını çizerek, "Gece sürüş esnasında farlardan yoğun rahatsızlık duyanlar için özel filtreli gece görüş camları bulunuyor ve bu camlarkişiye özel olarak düzenlenebiliyor. Güneş gözlüğünün de diğer gözlükler gibi düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Silmek için yanında verilen özel gözlük bezleri tercih edilmeli; gömlek, kazak, t-shirt gibi materyaller kullanılmamalı. Aksi halde gözlük camında ince ve gözle görülmeyen fakat görüntü kalitesini olumsuz etkileyen çizikler oluşuyor ve bir süre sonra gözlük kullanılamaz hale gelebiliyor. Akan su altında sünger ya da fırça kullanmadan sıvı sabun ve parmakla yıkamak da iyi bir çözüm. Güneş kremi veya yağı bulaşan gözlüğün önce sıvı sabun ile akan su altında yıkanması, ardından da özel silme bezi ile kurulanması gerekiyor." diye konuştu.

Kaynak: pop10haber.com

 




İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.