Gözünüz vücudunuzun aynası...

Gözleriniz sağlığınız hakkında sinyal veriyor.

Gözünüz vücudunuzun aynası...
16 Ocak 2015 Cuma 08:28


Göz Dibi muayenesiyle pek çok bedensel hastalığa teşhis konulabilecek.

 

Göz hekiminizin yapacağı basit bir muayene ile, gözlerimize bakılarak, ciddi bedensel hastalıklara tanı konulması mümkün!

 

Veni Vidi Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu; göz dibi muayenesiyle pek çok bedensel hastalığa teşhis konulabileceğine dair önemli açıklamalarda bulunuyor.

Akciğer kanseri, beyin tümörleri, kan kanserleri, anemi (kansızlık), yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı, gözün iç yüzeyinin muayene edilmesiyle tanınabilir. Akciğer kanseri gözde belirti verdiğinde, hastada henüz akciğer ile ilgili belirtiler oluşmamış bile olabilir. Kadınlarda meme kanseri de göz dibi muayenesinde "portakal kabuğu" görünümünde kitle görülmesiyle tanınabilir.

Yüksek kan basıncı (tansiyon) hastalığında göz dibindeki damarlarda daralma ve kanama olur. Bu hastalarda yüksek tansiyon tedavisinin başarılı olup olmadığı, kanamaların yok olup olmadığı ile anlaşılır. Yine, şeker hastalarında, göz dibinde kılcal damar tıkanmaları ve kanamalar görülür. Bu durumda, şeker hastalığının 5-10 seneden fazla bir süredir var olduğu ve kan şeker düzeyinin iyi kontrol edilemediği anlaşılır.

 

Beyin tümörlerinde, göz dibindeki görme sinirinde ödemlenme (şişme) gelişir. Bu duruma "papilödem" adı verilir ve tanı koydurucu bir bulgudur. Kan kanserlerinde, göz dibinde leke şeklinde kanamalar ve bu kanama odaklarının ortasında beyaz noktalar görülür. Kısacası, bir göz hekimine sadece göz hastalığı kontrolü için değil, bedenimizdeki olası pek çok başka hastalığın bulgusunun olup olmadığını sorgulamak için de gitmek gereklidir...

 

Kaynak: hthayat.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.