Gözlüksüz geçen bir saat bile önemli!

Çocukluk çağının en önemli hastalıklarından biri olan şaşılıkta erken teşhis ve tedavi hayati önem taşıyor. Aksi durumda tedavide cerrahi müdahale gerekebiliyor.

Gözlüksüz geçen bir saat bile önemli!
20 Eylül 2014 Cumartesi 07:08

 

Şaşılık çocukluk çağının en sık görülen hastalıklarından biri. Erken teşhisin çok önemli olduğu bu hastalıkta, ebeveynlerin çocuklarını gözlemlemesi gerekiyor. Doğuştan kaynaklanabileceği gibi, sonradan yaşanan ateşli hastalıklar, yüksekten düşme, havale geçirme, doğum esnasında yaşanan sıkıntılar da şaşılığı ortaya çıkarabiliyor.

Çocukluk çağının en önemli hastalıklarından biri olan şaşılıkta, erken teşhis çok önemli. Okul çağında çevresinden göreceği tepkiler, çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyebileceği gibi, gözlükle tedavi de yetersiz kalıyor. O sebeple ebeveynlerin çocuklarını dikkatli gözlemleyip, bir an evvel tedaviye başvurmaları gerekiyor. Çünkü şaşılıkta 6 yaş sonrasında cerrahi müdahale gerekiyor.

Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüdai Dönmez, halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılığın dört çeşidi olduğunu söylüyor. İçe, dışa, yukarı ve aşağıya kayma şeklinde dört çeşit olan şaşılık, ailede şaşılık geçmişi olanları bilhassa tehdit ediyor.

“Gözlüksüz geçen 1 saat bile çok önemli”
“Ebeveynler çocuklarını çok iyi gözlemlemeli” diyen Dr. Dönmez, erken teşhisin ne kadar hayati önem taşıdığını anlatıyor: “Çocuk 8-10 aylıkken şaşılık tespit edilirse, 2 buçuk yaşına kadar gözlük kullanmaya başlaması gerekiyor. Çünkü gözlük takılmazsa, çocukta göz tembelliği gelişeceği için göz kayması kalıcı olabilir. Ayrıca erken başlamak, çocuğun gözlüğe alışması açısından da faydalı olur. Çocuk 3 yaşından sonra oyun çağına geldiğinde gözlüğü takmak istemeyebiliyor. Oysa ki 3 yaştan sonra gözlüksüz geçen bir saatin bile tedavide önemi büyük.” diyor.

Çocuğun altı yaşına kadar tedavi edilmemesi durumunda şaşılığın bir de psikolojik boyutu ortaya çıkıyor. “Okul çağında sınıftaki arkadaşlarının dalga geçmesi ve çevresinde alay konusu olmak çocukta derin psikolojik yaralar açıyor. Ve maalesef 6 yaşından sonra şaşılıkta gözlük tedavisi yetersiz kalıyor” diyen Op. Dr. Hüdai Dönmez, bu durumda da cerrahi müdahalenin gerektiğini belirtiyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.