21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan bunama (demans) hastalığına ilişkin uluslararası verilere göre tüm dünyada 2050’ye kadar 115 milyon kişinin bunama hastalığına yakalanacağı tahmin ediliyor.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü
20 Eylül 2014 Cumartesi 11:02

 

Yaşadıklarımızı ya da planlarımızı zaman zaman unutmak bile rahatsızlık verici olabilir. Bir de bir gün uyandığınızda hafızanızın tümünü ya da en azından bir kısmını kaybettiğinizi düşünün. Şüphesiz bu durum, tıp dilindeki adıyla demans, başımıza gelmesinden en tedirgin olduğumuz rahatsızlıklar listesinde de ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Rakamlar, bunamanın gelecekte yaratacağı tehdidin boyutlarının, kişisel korkuların çok daha ötesinde olduğunu ortaya koyuyor.


Alman doktor Alzheimer tarafından ilk kez bir kadın hastasında teşhis edilen Alzheimer hastalığı, bunamanın en yaygın görülen çeşidi ve 1906 yılından bu yana bilinmesine rağmen hala çaresi bulunamadı. Üstelik araştırmaya göre, bunamanın sebep olacağı ekonomik etkilere de henüz çok az sayıda ülke tam olarak hazır.

Bunama ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla 4 farklı kıtada yürütülen çalışmayla hazırlanan “Dünya Bunama Raporu”nun sonuçları, ekonomik açıdan da oldukça çarpıcı...


En çok Afrika unutacak

Öyle ki bu rapora göre, her 4 saniyede bir, dünyanın herhangi bir yerinde, yeni bir bunama vakası tespit ediliyor. Buna paralel olarak, 20 yılda bir bunama tespiti konulan hasta sayısının da ikiye katlanması bekleniyor. Buna göre 2010’da 36 milyon olan demans hastasının 2050’ye kadar 115 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bundan 40 yıl sonra ise hasta sayısı 700 milyona yaklaşacak.


Raporda hastalığın yayılma hızı, kıtalar bazında da incelenmiş. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde 5.3 milyon demans hastasının bulunduğu hesaplanıyor. Ancak bu rakam yanıtlmasın; çünkü demans hastalarının yüzde 62’si orta ve düşük gelir seviyesine sahip ülkelerde yaşıyor. 2050’ye kadar da yine en büyük artışın bu bölgelerde yaşanacağı öngörülüyor. Mesela %345 ile Afrika kıtası, en hızlı artışın adresi olacak. Bunu yüzde 228 ile Asya ve yüzde 248 ile Amerika kıtaları takip ediyor. Avrupa’da ise sadece %90’lık artış yaşanacağı tahmin ediliyor.


Dünyanın en büyük 18’inci ekonomisi...

Aynı rapor bu hastalığın dünya ekonomisine etkilerini de araştırıyor. 2010’da demans hastalığının ekonomiye verdiği zarar toplam 604 milyar dolar olarak hesaplanmış. Bu rakam aynı zamanda dünya gayri safi hasılanın yüzde 1’ine tekabül ediyor. Diğer bir ifadeyle demans bir ülke olsaydı, dünyanın en büyük 18’inci ekonomisi olacaktı.. Dahası 2030’a kadar bu rakamın en az yüzde 85 artacağı öngörülüyor. Bu nedenle de yaşla ilintili sağlık harcamalarında da bunamanın rolünde büyük artış beklenirken, çok az sayıda ülkenin hastalığın yaratacağı ekonomik etkilere gerçekten hazır olduğu düşünülüyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.