Doğru gözlük seçimi sağlık ve estetik açıdan önemli

Göz sağlığını korumak ve gözlüğü benimseyip vücudun bir parçası gibi düşünmek için altın anahtar, doğru gözlük seçimi ve uzman bir optisyen desteği.

Doğru gözlük seçimi sağlık ve estetik açıdan önemli
22 Eylül 2014 Pazartesi 07:12

 

Muayene oldunuz, göz doktorunuz reçetenizi yazdı ve şimdi sıra geldi doğru gözlüğü seçmeye. Gözlükler arasında kaybolmayın, uzman bir optisyenden yardım alın.

Doğru seçilmeyen gözlük, kişinin gözlüğe adaptasyonunu zorlaştırırken, tedavi amaçlı uygulamalarda hastalık derecesini artırabiliyor. Gözlük, uzman hekim tarafından reçete edilmeli ve yine uzman bir optisyen tarafından uygulanmalı.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Şahbaz, gözlük seçiminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda şu uyarılarda bulundu:

• Gözlük seçimi yapılırken, gözlüğün kullanıcının yüz şekline uyumuna dikkat edilmeli. Pupila mesafesi, şakak genişliği veya göz çukuru gibi standartlara dikkat edilirse kullanıcının rahat bir seçim yapar, dolayısıyla cam numaralarına daha kolay adapte olur.
• Çerçeve seçiminde mevcut reçete değerlerinin uygulanabilir formlarına yönelmek, kullanıcının hem estetik hem de görme performansını üst seviyeye taşıyacak bir sonuca götürür bizi.
• Kullanıcının yaşı, tarzı, bireysel kimliği dikkate alınarak yapılacak bir gözlük seçiminde, kişinin görme ihtiyacı giderilirken aynı zamanda bir tamamlayıcı aksesuar haline dönüştürülen gözlüğün, günlük yaşamdaki yeri daha keyifli ve kalıcı hale getirilebilir.


Saç ve ten rengiyle uyumlu olmalı
• Çerçeve seçiminde renkler kişinin saçı ve teniyle uyum gösterecek şekilde belirlenirse, gözlüğün her gün aynı giysiyi giymek gibi sıkıcı bir durum oluşturması önlenir. Gözlük, görünümü muhteşem bir şekilde tamamlayan bir aksesuar haline dönüşür.
• Kullanıcının bilinen bir alerjik durumu varsa, mutlaka tespiti doğru yapılıp alerji yapmayan materyallerden üretilmiş çerçevelere yönlendirilmelidir.
• Sağlıklı bir gözlük kullanıcısının uzun vadeli memnuniyeti için uygulama ve kullanıma dair tüm detaylar konusunda bilgi sahibi olması en doğal hakkı. Özellikle spesifik değerleri olan reçetelerde (Multifocal, prizmatik veya yüksek numaralı camlar gibi) kullanıcı yeterince bilgilendirilmeli.
• Özellikle multifocal denilen birden fazla odaklı camlarda, kullanıcının mesleği ya da aktif kullanım alanları dikkate alınarak yapılacak çerçeve seçimleri, kullanıcının memnuniyetini artırır.


Gözlük, bir yüz giysisidir
• Gözlüğün bir yüz giysisi olduğunu unutmadan, üretim kalitesi iyi belirlenmiş markalardan seçilirse, sonradan yaşanacak servis, parça temini, tamir gibi taleplerde daha az sorun çıkar.
• Uzman bir hekim tarafından belirlenmiş olan gözlük reçetesinin yine uzman bir optisyen tarafından uygulanması, seçimleri ticari kaygılardan uzaklaştırıp tamamen sağlıklı bir kullanıma yönlendirir.


Uzman optisyenlere danışın
• Özellikle tedavi amaçlı yapılan uygulamalarda (Göz tembelliği, şaşılık, az görme gibi) mutlaka iyi bir optisyen doktor ve hasta iletişimi kullanıcının yararına olur.
• Doğru olmayan ya da eksik olan gözlük seçimlerini, gözlük sahibini mutsuz edeceği gibi aynı zamanda hekimin tedavisini de tamamlatamayacağından, mutlaka güvenilirliği tescil edilmiş optik sektöründeki uzman optisyenlerden hizmet almak öncelikli tercih olmalı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.