Göze Ne İyi Gelir?

Göz sağlığına neler iyi gelir?

Göze Ne İyi Gelir?
06 Ocak 2015 Salı 12:37

Göz, genellikle kişilerde ilerleyen yaşa bağlı veya televizyon ve bilgisayar gibi gözü yoracak cihazların kullanımının artması sonucunda kişilerin gözlerindeki problemler artarak çoğalır.

 

Bu nedenler oldukça ciddi ve engellenemezken, bazı sorunlarda ise göz sağlığı yeterli ve sağlıklı bir beslenmeyle önlenebilir.

 

Yapılan araştırmalara göre, likopen ve omega- 3 yağ asitleri gibi gıdaların fazla alınımı makuler dejenarasyon oluş riskini % 25' civarına kadar indirdiği tespit edilmiştir.

 

Uzmanlara göre, potansiyel yararların bunlarla da limitli olmadığını söylüyorlar. Uzmanlara göre sağlıklı beslenmenin tüm vücudu etkilediği belirtilmektedir.

 

Gözlerin üzerinde koruyucu tesiri olan bu gıdaların vücudun diğer sistemlerine de pozitif etkisi olduğu bilinmektedir. Göz sağlığını koruyan ve destekleyen bu gıdalara birlikte göz atalım.

 

Göz Sağlığına İyi Gelen Ve Koruyan Besinler:

 

Yer Elması: Göz sağlığı için günde düzenli olarak 3-4 adet yenmesi önerilmektedir. Ayrıca A ve C vitamini içeren meyve ve sebzelerden bol miktarlarda tüketmekte oldukça önemlidir. Yer elmasının etkisi göz sağlığı üzerinde oldukça fazladır. 2-3 adet yer elmasında insanlar için gerekli olan günlük A vitamin ihtiyacının daha fazlası bulunmaktadır. Ayrıca portakal ve havuç da göz sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

 

Kayısı: Oldukça iyi bir lipoken ve beta karoten içeren kayısı göz sağlığı için fayda sağlamaktadır. Makuler dejenerasyon desteği, vücutta yer alan beta karoten maddesini A vitaminine dönüştürür. A vitamini gözün tüm doku, hücreler ve gözün lensleri de olmak üzere oluşacak hasara karşı koruyarak dirençli bir hale getirir. Devamlı oksidatif stres diye tanımlanan bu oluşum canlı organizmalarda olağan olarak meydana gelen ve bilinen bir dozun üstünde çoğalması ile oldukça tehlikeli bir risktir. Bu duruma neden olan serbest radikal diye adlandırılan moleküllerdir. Göz sağlığı için oksidatif stres çok riskli ve oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Makuler dejenerasyona ve katarağa neden olabilir veya gözlere kadar giden kan takviyesine zarar verebilir.

 

Karalahana Ve Ispanak: Zeaxanthin ve lutein sağlıklı hücreler üzerinde koruyucu bir görev yapan ve hücrelerin bakımından sorumlu antioksidanlardır. Bu antioksidanlar koyu yeşil renkli ve yapraklı sebzelerde bolca bulunmaktadır. Bu sebzeler gözünüzde aynen güneş gözlüğünün yaptığı koruyucu görevi yaparak zararlı olan mavi dalgaları engelleyerek filtreler.

 

Yumurta: içeriğinde bol miktarda çinko, lutein ve omega- 3 yağ bazları yer almaktadır. Vücudumuz kendisi için gerekli olan antioksidanları yumurtadan oldukça iyi ve rahat bir şekilde sindirmektedir.

 

Kaynak: neiyigelir.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.