Göz Yanması Nedenleri?

Bazen de gözümüze toz, kirpik vs. gibi yabancı maddelerin girmesiyle de göz yanması oluşur.

Göz Yanması Nedenleri?
03 Ocak 2015 Cumartesi 08:56

Yaşlı ya da genç ayırmaksızın birçok insanın en az bir kez de olsa başına gelen rahatsızlıklardan biri göz yanmasıdır. Genellikle mevsimsel olarak baş gösteren bu durumun pek çok sebebi olabileceğini ve önemsenmesi gereken bir durum olduğunu biliyor muydunuz?

Başta da dediğimiz mevsimsel durumlara hassasiyetten tutun da göz kuruluğuna kadar pek çok sebebi var. Şimdi madde madde bunları inceleyelim:

En önemli sebeplerinden biri ise göz kuruluğu. Gözyaşı bezlerinin çeşitli sebeplerle (yaşlama veya bazı enfeksiyonlardan dolayı) yeterli oranda gözyaşı üretememesi anlamına gelen göz kuruluğunun en önemli belirtilerinden biri gözde yanma hissi olmasıdır.

Bunu günümüzün teknolojik gelişimine bağlı olarak uzun süre bilgisayara, televizyon veya telefon ekranına odaklanarak bakmak, yetersiz ışıklandırma olan ortamlarda kitap okumaya çalışmak gibi sebepler izler. Normal olarak bir insan dakikada 15-20 keze kadar göz kırpmaktadır. Ancak dediğimiz gibi uzun süre bu ekranlara bakan veya yetersiz ışıklandırma olan ortamda kitap, gazte vs. okumaya çalışanlarda bu sayı 4-5'e kadar düşer.Bu durumda gözyaşı bezleri az çalışır ve göz pınarlarını besleyemez. Bu da bir süre sonra gözde yanma ve kaşıntı oluşmasına sebep olur. Bu durumda hemen göz kapatılarak bir süre beklenmeli. Daha sonra hedef gözetmeksizin boşluğa amaçsızca bakılmalı ki göz dinlensin ve normale dönsün. Ayrıca çay da göz yanmasına çok iyi gelir. Özellikle poşet çaylar kullanıldıktan sora soğutularak gözler üzerine konulup 2-3 dakika kadar bekletildiğinde gözdeki yanma ve kaşınma hissi yok olacağı gibi göze canlılık da kazandırır.


Bazen de gözümüze toz, kirpik vs. gibi yabancı maddelerin girmesiyle de göz yanması oluşur. Bu durumda yabancı maddenin gözden çıkarılması ve göze steril su damlatılmasıyla yanma hissi yok olur.


Bunun yanı sıra yaş, kullanılan ilaçlar, çevresel faktörler, alerjik reaksiyonlar, kirli hava, yüzme havuzlarında kullanılan klora kadar pek çok neden buna yol açmış olabilir.


Gelelim tedavi sürecine. Öncelikle bu çevresel etkenlerin ortadan kaldırılması tedavinin ilk aşamasını oluşturur. Gözde yanmayı yok etmek için öncelikle eletronik ürünlerin karşısında geçirilen zaman azaltılmalı, göz çevresi sık sık yıkanarak temizlenmeli, soğuk pres uygulanmalı, hafifçe göze ve göz çevresine elle masaj yapılmalı. Eğer bütün bunlar işe yaramaıysa mutlaka bir göz doktoruna giderek yanmanın sebebi öğrenilerek gerekiyorsa ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

 

Kaynak: nasilkolay.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sinan - 11 ay önce
Çok iyi resmimi çok güzel yaptı