Göz Seyirmesi Neden Olur?

Pek çok insan göz seyirmesi problemini yaşamıştır. Göz seyirmesi; göz kaslarının istem dışı kasılması ile oluşur.

Göz Seyirmesi Neden Olur?
25 Mart 2015 Çarşamba 09:45



Genelde göz kapaklarından birinde seyirme görülür. Tıp literatüründe ise göz seğirmesi "miyokimi" olarak geçer.

Göz seyirmesinin genelde önemli bir sebebi yoktur, daha çok yorgunluk gibi sebeplerle ortaya çıkar. Seyirme durumu bazen birkaç dakika içinde geçerken bazen de günlerce hatta haftalarca sürebilir.

Göz Seyirmesinin Sebepleri...

Halk inancına göre göz seyirmesinin farklı sebepleri vardır. Mesela; sağ göz sağlığı, sol göz ise varlığı gösterir. Ancak bilimsel olarak ele alacak olursak göz seyirmesinin pek çok önemli sebebi olduğunu görürüz.

Göz seyirmesinin sebeplerinden biri olan stresin vücudumuzda etkilemediği hiçbir nokta yoktur. İş yoğunluğu veya sınav kaygısı gibi durumlarda yaşanan stresten dolayı göz seğirmesi görülebilir. Bu gibi durumlarda seğirme stresle doğru orantılı olarak sürebilir. Stresten uzak durarak ya da stresle baş etmeği öğrenerek çözüm bulunabilir.

Mineral ve vitamin eksikliği göz seğirmesinin bir diğer sebebidir. Magnezyum eksikliği göz seyirmesinin en yaygın sebebi olarak bilinir. Kan testi yaptırarak vücudunuzdaki eksikleri öğrenebilir ve bu sayede önlem alabilirsiniz. D vitamini eksikliği ve B12 vitamini eksikliği de göz seyirmesini oluşturan sebeplerdendir.

Alkol tüketimi veya kafein içeren içeceklerin sıkça içilmesi sinir sitemini olumsuz etkileyerek göz seyirmesine neden olabilir. Kafeinin ve alkolün sebep olduğu tek rahatsızlık göz seyirmesi olmamakla birlikte bu duruma önlem olarak kafeinli ve alkollü içecekleri sınırlamak ve bol bol su içmek gerekir.

Göz kuruluğu, uzun süre bilgisayar veya herhangi bir ekrana bakmak, lens kullanmak ya da yaşlılıktan kaynaklanabilmektedir. Bu durumun yan etkisi olarak göz seyirmesi meydana gelebilir. Göz kuruluğunu tedavi edebilmek için göz doktora gitmek gerekmektedir. Göz yorgunluğu da göz kuruluğu gibi uzun süre ekran başında kalmak, güneşten korunmamak gibi sebeplerle ortaya çıkar. Aynı şekilde göz seyirmesine sebep olabilmektedir. Böyle bir sorunla karşılaştığınız zaman çalışmalarınıza ara vermemiz ve gözlerinizi bir süre dinlendirmeniz gerekmektedir. Rahatsızlığın devam etmesi halinde ise mutlaka bir doktora görünmenizde fayda vardır.

Göz alerjisi, görme kusurları, kullandığınız ilaçlar veya başka hastalıklar da göz seğirmesine sebep olabilmektedir. Göz seğirmesi bazı hastalıkların başlangıç sürecinde ortaya çıkarak vücutta bir rahatsızlığın olduğu mesajı niteliğini taşıyabilir. Bu tür durumlarda doktorunuzun bilgisi dahilinde önlemler almanız önerilmektedir.


Evde göz seyirmesi için önlem almak istiyorsanız eğer, sıcak veya soğuk kompres yaparak müdahale edebilirsiniz. Gözünüze yapacağınız kompres, seyirmelere sebep olan sinirin yatışmasını sağlayarak göz seyirmesini durdurmanızı sağlayabilir.

Göz seyirmesi bir haftadan uzun sürerse, seğirme sebebiyle göz kapağınız tamamen kapanırsa, yüzünüzün herhangi başka bir bölgesinde de seyirme başlarsa, gözünüzde seyirme harici kızarıklık, akıntı ve/veya şişlik var ise mutlaka göz doktoruna görünmeniz tavsiye edilir.

Kaynak:makalee.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.