Göz Kırparak Piyano Çalın!

Gözle iletilen komut ses olarak geri dönüyor...

Göz Kırparak Piyano Çalın!
17 Ocak 2015 Cumartesi 08:18

Japonya'da üretilen bir cihaz sayesinde fiziksel engelliler de piyano çalabilecek. Kullanıcı ara yüzdeki notalara odaklanarak gözünü kırpıyor. İletilen komut ses olarak geri dönüyor

Sanal gerçeklik cihazlarından esinlenerek geliştirilen bir teknoloji sayesinde, fiziksel engellilerin piyano çalmasını sağlayacak bir gözlük üretildi. Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi ve bilişim uzmanları tarafından tasarlanan göz tarama ve takip özellikli sanal gerçeklik gözlüğü "FOVE", "Eye Play the Piano" programı sayesinde kullanıcının sadece göz hareketleriyle piyano çalabilmesine imkân kılıyor.

 

PEDAL İÇİN BAŞINI SALLIYOR


Gözlük, göz takip teknolojisiyle, kullanıcının öncelikle gözlerini tanımlıyor. Kullanıcı, gözlüğün gösterdiği ara yüzdeki notalardan birine odaklanıp gözlerini kırpıyor. Göz takip sistemi, kullanıcıdan gelen bu nota komutunu piyanoya iletiyor. İletilen komut, ses olarak piyanodan duyuluyor. Piyanodaki notaların uzatılmasını sağlayan pedalın işlevini ise kullanıcının başını sallamasıyla gönderilen komut karşılıyor. Dünyada ilk kez geçtiğimiz ay Japonya'daki fiziksel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü bir okulda gerçekleştirilen gözlük, sınavı başarıyla geçti. Fiziksel engelli bir öğrenci 4 aylık çalışması sonucu, sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde harika bir müzik şöleni verdi.

 

OYUNSEVERLERİN DİKKATİNİ ÇEKTİ


Gözlüğün tasarımcı şirketi, Japonya'daki 135 fiziksel engelliler okuluna gözlük temin etmek için gerekli 1.5 milyon yen parayı toplayabilmek için internette kampanya da başlattı. Gözlüğün 360 derecelik bir görüş alanı oluşturma özelliği gibi fonksiyonları ise oyunseverlerin dikkatini çekiyor. Göz komutu veren gözlük sayesinde sanal gerçeklik oyunları oynarken ekranda bakılan yere ateş edilebiliyor ve oyundaki tepki hızı normalinden daha fazla seviyeye yükseltilebiliyor. Aynı zamanda kullanıcılar bu gözlük ile internette gezinirken tıklamalar yerine belli bir başlık linkine bakarak o sayfaya gidebiliyor, gözlerini bir metin alanında aşağıya kaydırarak sayfanın ilerlemesini de sağlayabiliyor.

 

SINAVI GEÇTİ
Sadece 4 ay çalışan fiziksel engelli bir öğrenci, sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde harika bir müzik şöleni sunarken, cihaz da sınavı başarıyla geçti.

 

Kaynak: sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.