Kışın Güneşine Aldanmayın!

Optisyen Kemal Tuğul, kış aylarında kullanılacak güneş gözlüğünün mutlaka "ultraviyole ışığını engelleyici" özellikte olması gerektiğini söyledi.

Kışın Güneşine Aldanmayın!
17 Ocak 2015 Cumartesi 08:25

Tuğrul, "Bu özelliği taşımayan güneş gözlüğü sadece fazla ışığın geçmesini engeller. Ancak bu engelleme hiçbir fayda sağlamaz, aksine zarar verir. Çünkü renkli cam takıldığında göz bebeği küçülmez ve böylece görünen ışık değil ama zararlı ultraviyole ışını göz içine bol miktarda girer" dedi.

 

Gözlük Dünyası'ndan Kemal Tuğul ayrıca her güneş gözlüğünün ultraviyole ışınlarının geçişini engellemediğini belirterek, "Gözlüklerin kaliteli olması ve bunun belgeli olması gerekir. Polarize camlar bu konuda son derece başarılı camlardır. Kullanmayı düşündüğünüz güneş gözlüğünü almadan şu hususlara dikkat etmenizi öneririm: Camın renginin koyu ya da açıklığından ziyade ultraviyole ışığını engelleyip engellemediği önemlidir.Camın rengi homojen (her yerde aynı) olmalıdır.Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır.Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir. Camların üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmalıdır. Her pahalı olan iyidir denilemez ama ucuz gözlüklerin de bu özellikleri taşımama olasılığı çok yüksektir." dedi.

 

Tuğrul, daha sonra şunları kaydetti; "Çerçeve seçmek tabii ki zevk, estetik, moda işidir ama çerçevenin amaca da uygun olması gerekir. Kışın gelen zararlı ışınlardan gözü azami derecede koruyabilmek için çerçeve etrafından girebilecek ışık en az olmalıdır. Bu nedenle camın göze yakın yerleşimli olması çok yararlı olabilir.

 

Gözlük camlarını temizlerken de dikkatli davranmak gerekmektedir. Çünkü çizikler de görüntü kalitesinin bozulmasına ve zararlı ışınların göz içine girmesine neden olabilir. Elinize ne geçerse onunla silmek değil de yumuşak pamuklu bir bez, ya da en iyisi gözlükçülerden temin edilebilecek özel bezler kullanılmalıdır.

 

Yine ayrıca, güneş gözlüğü almadan önce bir göz muayenesi olmakta fayda vardır. Çünkü az da olsa var olan bir hastalık ya da risk olabilir. Ve bu durumda daha farklı bir güneş gözlüğü önermek, ya da güneş gözlüğünün de yeterli olamayacağı bazı hastalıklarda güneş gözlüğü kullanılsa bile yine de güneşten uzak durmak gerekebilir."

 

Kaynak:beyazgazete.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.