Göz Hangi Nedenlerle Hipermetrop Olur?

Hipermetrop görüntünün retina arkasında odaklanması sonucunda bulanık görme meydana gelir.

Göz Hangi Nedenlerle Hipermetrop Olur?
27 Ocak 2015 Salı 13:46

Bunun sebebi gözün ön-arka boyunun kısa oması, daha ender olarak da korneanın veya göz merceğinin kırma kuvvetinin az olmasıdır. Hipermetropun derecesi ve kişinin yaşına bağlı olarak bazı hipermetroplar uzağı ve bazen de hem uzak hem yakını iyi görebilirler. Bunun sebebi uyum gücünün genç yaşlardaki kuvvetidir. Fakat bu yorgunluk,ağrı verebilir ve yaşla kuvvet gittikçe azalır.


Hipermetropların miyopun tam tersi olarak uzağı iyi gören fakat yakını göremeyen olduğu sanılır. Uyum gücünün fazla olduğu genç yaşlarda böyle gibi görünebilir hatta yakında bile şikayet olmayabilir fakat yaş ilerledikçe uyum gücü azalır ve belirtiler önce yakında daha sonra uzakta da ortaya çıkar. Aslında bir hipermetrop ne yakını ne uzağı eforsuz göremeyen kişidir ve bir miyop her yaşta yakını iyi görebilirken uyum gücünü kaybetmiş 50 yaş üstü bir hipermetrop hem uzak hem yakın için düzeltme ihtiyacı hissedecektir.


Hipermetropun Şikayeti ve Bulguları

Göz etrafında ağrı,göz yorulması,gidip gelen bulanıklık,huzursuzluk,kolay dikkat dağılması gibi şikayetler ile başlar ve bunlar özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarında oluşur.Bu şikayetler gizli hipermetropun derecesine,ne kadar yakın işi yapıldığına ve uyum gücü açısından yaşa bağlıdır.


Hipermetrop'un Tedavisi

Kırma kusurlarında genel olarak tedavi yöntemi olarak gözlük kullanılması tercih edilmektedir. Hipermetrop hastalarında tedavi için ince kenarlı ve dışbükey mercekler kullanılmaktadır. Bunun sebebi ışığın tam olarak retinada odaklanmasını ve gözün kırma gücünün arttırılmasını sağlamaktır. Gözlük haricinde kontakt lens kullanımı da hipermetropi tedavisinde kullanılmaktadır.


Kullanılan kontakt lenslerin gözlük camlarındaki özelliklere sahip olması gerekmektedir. Hipermetrop tedavi edilmez ise göz tembelliği ortaya çıkar. Özellikle erken tedavi çocuklarda daha önemlidir. Çocukların göz numaraları saptanmalı, iki göz arasındaki farklılık fazla ise hipermetrop olan göz egzersizlerle tedavi şekline gidilir. Her çocuğun göz problemi olsun olmasın 2 yaşından itibaren mutlaka bir göz doktoruna başvurması gerekir. Erken teşhis hastalığın ilerlemesinde yardımcı olur.

Kaynak: somaolay.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Abdulsamet gülaçar - 4 yıl önce
Nedense ben kitap okurken yakındaki harfleri çok âşırı bir şekilde bulanık görüyorum sizce nasıl tedavi olmalıyım artık hocam bana kitap oku dediğinde ben çok utanıyorum okumaya çalışıyorum ama sanki harfler gözüme giriyor değişik görüyorum üstelik yaşım 16 lütfen yardım edin