“Gece yanığı“ görme kaybına neden olabilir!

Halk arasında "gece yanığı" olarak bilinen zona hastalığının, göz kapağı ve korneayı etkilemesi durumunda görme kayıplarına neden olabilir

“Gece yanığı“ görme kaybına neden olabilir!
19 Şubat 2015 Perşembe 11:30

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, suçiçeği geçiren çocuklarda görülen ve halk arasında "gece yanığı" olarak bilinen zona hastalığında göz kapağı ve korneada ortaya çıkan döküntü ve kızarıklıkların görme kayıplarına neden olabileceğini söyledi.

Cevit, çocukluk çağında sık görülen suçiçeğinin aşıyla azaltıldığını ancak tam olarak ortadan kaldırılamadığını belirtti.

Suçiçeği hastalığı geçirildikten sonra "varisalla zoster" denilen virüsün sinir köklerinde gizli kalabileceğini aktaran Cevit, "Bu gizli kaldıktan ve vücudun direnci düşmedikten sonra çok ciddi bir hastalık yapmaz. Stres, güneşte kalma veya buna benzer vücudu fizyolojik olarak sıkıntıya sokan bazı durumlarda bu virüs ortaya çıkar" diye konuştu.

Cevit, vücutta gizli kalan virüsün bulunduğu çocukta akşam hiçbir belirti olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çocuk gece yatıp sabah kalktığında vücudunun tek bölgesinde, yani o sinire uyan deri bölgesinde döküntüler ortaya çıkar. Vücutta kızarıklık, deri bölgesinde yanma, karıncalanma ve acıma duygusu, kabarıklar, kaşıntı olabilir ama yanma ve ağrı biraz daha fazla olur. Bu döküntü vücudu tam ortasından bölerek ortaya çıkar. Bu da en önemli bulgusudur ya gövdenin sağ tarafındadır ya da sol tarafındadır. Sadece o sinirin geçtiği bölgede oluşur, başka hiçbir bölgede görülmez. Çocukta bağışıklık sistemi baskılanmışsa döküntülerin özellikle gözü tutması veya beyni etkilemesi durumunda sıkıntı olabilir. Aileler, bu zamanlarda doktora başvurmalıdır. Onun dışında 15-20 gün içerisinde kendi kendine geçen ve bir tedavi gerektirmeyen hastalıktır. Enfeksiyon buluşmazsa döküntüler kaşınmazsa iz kalma oranı düşük."


"Gece yanığı gözü tutuyorsa görme yetisi düşebilir"

Virüsün sinir sisteminin büyük bölümünü tutması durumunda ve bağışıklığı güçlü olmayan hastalarda bu hastalığın mutlaka tedavi gerektirdiğini vurgulayan Cevit, "Döküntülerin gözün ön tabakasını etkilemesi ve tedavi edilmemesi durumunda kornea denilen tabakanın bütünlüğü bozulabilir, gözde kalıcı iz bırakabilir ve görme yetisini düşürebilir. Bu nedenle aileler biraz daha dikkatli olmalıdır. Eğer sık tekrarlıyorsa hem ağızdan hem de lokal verilen merhemlerle gece yanığının tedavisi mümkündür" şeklinde konuştu.

Cevit, bu virüsün suçiçeği geçirildikten aylar sonra bile görülebileceğine dikkati çekerek, "Çocuklara suçiçeği aşısı yaptıralım, suçiçeği ve buna bağlı gece yanığıyla karşılaşmayalım. Bu hastalıklar aşıyla engellenebilir" dedi.

Prof. Dr. Cevit, suçiçeği aşısının bir yaşından sonra hiç geciktirilmeden yapılmasını önerdiklerini söyledi.

Kaynak: trthaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.